Πολιτική εκπροσώπηση σε υψηλό επίπεδο, 60 εκθέτες και καινοτομίες στη γερμανική συμμετοχή στην 85η ΔΕΘ

Παρουσία του Γερμανού Ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομίας και Ενέργειας, Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος μάλιστα θα συνοδεύεται από επιχειρηματική αποστολή, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), που θα διαρκέσει από τις 5 ώς τις 13 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία και με ιδιαίτερο προφίλ λόγω Covid-19.

60 εκθέτες στην επιχειρηματική αποστολή

Στην 85η ΔΕΘ αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 60 γερμανικές επιχειρήσεις και οργανισμοί, μεταξύ των οποίων μεγάλες επιχειρήσεις από τους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, της φαρμακοβιομηχανίας, των τεχνολογιών πληροφορικής και του λογισμικού, της ενέργειας και της διαχείρισης αποβλήτων, όπως γνωστοποίησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής διευθυντής του Παραρτήματος Β. Ελλάδος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Γεώργιος Θεοδωράκης.

Πέραν των 60 εκθετών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και θυγατρικές γερμανικών εταιρειών στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη θα βρεθούν τον Σεπτέμβριο και όσοι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων θα στελεχώσουν την επιχειρηματική αποστολή, που θα συνοδεύει τον κ.Αλτμάιερ.

Ερωτηθείς αν ο αριθμός των εκθετών έχει μειωθεί σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, λόγω της πανδημίας, ο κ.Θεοδωράκης επισημαίνει πως πράγματι οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα είναι λιγότερες, καθώς οι 60 είναι ο μέγιστος αριθμός που θα μπορούσε να εκπροσωπηθεί, δεδομένης της ανάγκης τήρησης αποστάσεων μεταξύ των stands και των περιπτέρων για λόγους ασφαλείας, εξαιτίας της Covid-19.

Γερμανική αντιπροσωπεία στη Θεσσαλονίκη την επόμενη εβδομάδα

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας θα βρεθούν για λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας και της διοίκησης του εκθεσιακού οργανισμού Koelnmesse της Κολωνίας, που συντονίζει τη Γερμανική συμμετοχή, καθώς επίσης και αρχιτέκτονες του γραφείου GTP, που θα διαμορφώσουν το γερμανικό περίπτερο (εντός του Περιπτέρου 13, εμβαδού 6000 τετραγωνικών, του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ-Ηelexpo AE).

Η σχολική τάξη του μέλλοντος, smart wall και ηλεκτρικά αυτοκίνητα

“Η Γερμανία φημίζεται για την ανάπτυξη τεχνολογικής καινοτομίας, οπότε έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία να παρουσιάσει στην 85η ΔΕΘ σε αυτό το επίπεδο” σημειώνει ο κ.Θεοδωράκης και προσθέτει ότι μεταξύ άλλων θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο της γερμανικής συμμετοχής η σχολική τάξη του μέλλοντος -μια ψηφιακή σχολική αίθουσα- κι ένα καινοτόμο ενεργειακά αποδοτικό σπίτι, που οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν στη λεπτομέρειά του, ακόμα και μετακινώντας στοιχεία της τοιχοποιίας.

Παράλληλα, γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα παρουσιάσει το νεότερο μοντέλο ηλεκτρικού αυτοκινήτου της για την ελληνική αγορά, ενώ θα υπάρχει ένας “έξυπνος τοίχος” (smart wall), στο πλαίσιο της συμμετοχής του υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, από τον οποίο οι επισκέπτες θα μπορούν να αντλήσουν πληροφορίες για λύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, χωρίς να χρειάζεται να τον αγγίξουν (λόγω των μέτρων για την πανδημία), αλλά ενεργοποιώντας τη ροή πληροφοριών μόνο με τις κινήσεις τους.

Στο πλαίσιο της γερμανικής συμμετοχής αναμένεται ακόμα να πραγματοποιηθούν πολλές συναντήσεις μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιχειρήσεων, ενώ για τις 4 Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται η διοργάνωση δείπνου στο Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, με ομιλητή τον κ.Αλτμάιερ.

Αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο

Όπως πρόσφατα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, η φετινή διοργάνωση θα είναι μια διαφορετική ΔΕΘ, ένα οικονομικο- πολιτικό γεγονός, με έμφαση στις B2B συναντήσεις , στην οποία “είναι καθόλα εφικτό να εφαρμόσουμε ένα απόλυτο υγειονομικό πρωτόκολλο, σε στενή συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και την παγκόσμια ένωση εκθέσεων (UFI)”.

Υπενθυμίζεται πως στη Γερμανία, όπου οι εκθέσεις είχαν αναβληθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου, τα εκθεσιακά γεγονότα βγήκαν από την κατηγορία των διοργανώσεων υψηλού κινδύνου και εντάχθηκαν σε εκείνη των εμπορικών κέντρων, όπου τις άδειες λειτουργίας τις δίδουν οι αρχές των κρατιδίων. Γι’ αυτό άλλωστε πληθαίνουν οι ανακοινώσεις για εκθέσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Γερμανία το φθινόπωρο.

Η πανδημία αποτέλεσε πλήγμα για την εκθεσιακή βιομηχανία σε όλον τον πλανήτη. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της UFI (Παγκόσμιας Ένωσης Εκθέσεων) για το διάστημα ώς τις 9 Μαρτίου, στην Ευρώπη είχαν ακυρωθεί ή αναβληθεί πάνω από 220 εκθέσεις, ενώ παγκοσμίως ο αντίστοιχος αριθμός ξεπέρασε τις 500 (προφανώς οι αριθμοί αυτοί έχουν αυξηθεί σημαντικά έκτοτε).

Η δευτερογενής οικονομική ζημία στην Ευρώπη, που προκλήθηκε κατά το ίδιο διάστημα από τη μη πραγματοποίηση προγραμματισμένων εκθεσιακών γεγονότων λόγω της επιδημίας, ανήλθε (μέχρι τα μέσα Μαρτίου) σε 5,8 δισ. ευρώ, ενώ τίθενται σε κίνδυνο 51.400 θέσεις εργασίας. Παγκοσμίως, οι αντίστοιχες απώλειες, που περιλαμβάνουν και τη ζημία σε μεταφορές, εστίαση και ϕιλοξενία, κατασκευή εκθεσιακών περιπτέρων κτλ, υπολογίστηκαν σε 14,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 8,4 δισ. αφορούσαν την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Πρωτογενώς στην Ευρώπη, η εκθεσιακή βιομηχανία καθεαυτή αποδίδει έσοδα 23,1 δισ. ευρώ και πάνω από 206.000 θέσεις εργασίας κάθε τρίμηνο του οικονομικού έτους, ενώ παγκοσμίως οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 68,8 δισ. ευρώ και 810.500, σύμφωνα πάντα με την UFI.

“Σχετικά με την εκθεσιακή βιομηχανία, έσοδα ύψους 81,6 δισ. ευρώ δεν θα παραχθούν παγκοσμίως μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2020” υπογραμμιζόταν σε άλλη ανακοίνωση της UFI._

Σχετικές δημοσιεύσεις