Πολωνία – Θα ζητήσει αποζημίωση 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Γερμανία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Η Πολωνία εκτιμά πως οι απώλειες που υπέστη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω της Γερμανίας ανέρχονται σε 6,2 τρισ. ζλότι -περίπου 1,3 τρισ. ευρώ- δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του κυβερνώντος εθνικιστικού κόμματος και είπε πως η Βαρσοβία θα ζητήσει επίσημα επανορθώσεις.

Τα σχόλια έγιναν σήμερα Πέμπτη από τον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι (φωτογραφία).

Η νέα εκτίμηση ξεπερνά την τα 850 δισεκατομμύρια δολάρια που υπολόγισε η κυβέρνηση το 2019. Το PiS έχει επαναλάβει εκκλήσεις για αποζημίωση πολλές φορές από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2015, αλλά η Πολωνία δεν έχει ζητήσει επίσημα αποζημιώσεις.

«Το ποσό που παρουσιάστηκε εγκρίθηκε χρησιμοποιώντας την πιο περιορισμένη, συντηρητική μέθοδο, θα ήταν δυνατό να αυξηθεί», είπε ο Κατσίνσκι σε συνέντευξη Τύπου πριν από τη δημοσιοποίηση μιας πολυαναμενόμενης έκθεσης σχετικά με το κόστος για τη χώρα των ετών της ναζιστικής Γερμανίας. κατοχή καθώς συμπληρώνονται 83 χρόνια από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πόλεμος ήταν «μία από τις πιο τρομερές τραγωδίες στην ιστορία μας», είπε ο Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα κατά τη διάρκεια των εορτών της Πέμπτης το πρωί στη χερσόνησο Westerplatte κοντά στο Γκντανσκ, ένα από τα πρώτα μέρη που δέχθηκαν επίθεση στη ναζιστική εισβολή. Η δεξιά κυβέρνηση της Πολωνίας υποστήριξε ότι η χώρα, η οποία ήταν το πρώτο θύμα του πολέμου, δεν έχει αποζημιωθεί πλήρως από τη γειτονική Γερμανία, η οποία είναι πλέον ένας από τους σημαντικότερους εταίρους της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχετικές δημοσιεύσεις