Πρόβλεψη «μαχαιριά» από το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ

Δεν είναι δυνατή η εξάλειψη του κορονοϊού και η ανθρωπότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια μακροχρόνια συμβίωση μαζί του, σύμφωνα με τον Λόταρ Βίλερ, τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ.

«Ένας ιός ο οποίος μπορεί να μολύνει μεγάλο αριθμό ειδών ζώων δεν μπορεί να εξαλειφθεί. Δεν είναι δυνατή, επομένως, η εξάλειψη του κορονοϊού και η ανθρωπότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί για μια μακροχρόνια συμβίωση μαζί του», είπε σήμερα ο Λόταρ Βίλερ, προέδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, στο 127ο συνέδριο της Γερμανικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας στη Στουτγκάρδη.

«Γενικώς, η κτηνοτροφία και το εμπόριο ζώων πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση ασθενειών. Ιδίως το παράνομο εμπόριο ζώων είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα», τόνισε o Βίλερ, ο οποίος είναι κτηνίατρος.

Ο κορονοϊός και η κλιματική αλλαγή

Προειδοποίησε επίσης για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής: «Παθήσεις όπως το θερμικό στρες, τα προβλήματα ψυχοκοινωνικής υγείας και ο καρκίνος του δέρματος αυξάνονται ήδη, αλλά και ασθένειες που μεταδίδονται από τα έντομα, όπως είναι για παράδειγμα τα κουνούπια και τα τσιμπούρια θα γίνουν επίσης πιο συχνές ως αποτέλεσμα των αλλαγών στους βιοτόπους και της μικρότερης βιοποικιλότητας. Αναμένω επίσης προβλήματα εάν η κλιματική αλλαγή καταστήσει δυσκολότερη την παροχή πόσιμου νερού. Επίσης και η μειωμένη ποιότητα του νερού στα κολυμβητήρια οδηγεί σε γαστρεντερικά προβλήματα», πρόσθεσε.

Σχετικές δημοσιεύσεις