Πόλεμος στο Ισραήλ – Ετοιμάζεται η μεγάλη χερσαία εισβολή στη Γάζα

Στη Μέση Ανατολή τα τύμπανα του πολέμου ηχούν συνεχώς, με τις συγκρούσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη να στοιχίζουν τη ζωή σε όλο και περισσότερους ανθρώπους. Το Τελ Αβίβ από τη μια είναι έτοιμο για τη μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα, η οποία μπορεί να συμβεί από στιγμή σε στιγμή και η Χαμάς, από την άλλη προειδοποιεί πως είναι έτοιμη για πόλεμο διαρκείας, κάθε φορά που δέχεται κάποιο πλήγμα.

Παρά την απειλή της Χαμάς ότι θα εκτελεί έναν όμηρο για κάθε απροειδοποίητο βομβαρδισμό αλλά και τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για ανθρωπιστική κρίση, ο Νετανιάχου τονίζει από την πλευρά του το λαό του για μακρά μάχη που θα αφανίσει τους τρομοκράτες και θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή ενώ η πολεμική αεροπορία και το πυροβολικό του Ισραήλ σφυροκοπά θέσεις της Χαμάς στην περιοχή, προετοιμάζοντας την κατάσταση για την χερσαία επιχείρηση.

Ισραηλινοί στρατιώτες εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στα σύνορα με τη Γάζα, αλλά και σε αυτά με τον Λίβανο. Από τις χθεσινές επιθέσεις του Ισραήλ εκεί σκοτώθηκαν πέντε μαχητές της Χεζμπολάχ.

Παράλληλα, από το έδαφος του Ισραήλ έχει εκδιωχθεί και ο τελευταίος μαχητής της Χαμάς.

Η Λωρίδα της Γάζας άλλωστε δέχεται μια τις πιο ισχυρές επιθέσεις στην ιστορία αυτής της σύγκρουσης αφού μέχρι στιγμής υπάρχουν τουλάχιστον 900 νεκροί και 4.600 τραυματίες, σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα.

Στη σχετική ενημέρωση, υπογραμμίζεται ότι μεταξύ των νεκρών είναι 260 παιδιά και 230 γυναίκες.

Ακόμα, η παλαιστινιακή τηλεόραση μετέδωσε πως δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με ισραηλινούς αστυνομικούς στην Ιερουσαλήμ. Σε ανακοίνωση των ισραηλινών αρχών αναφέρεται ότι αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους που έριξαν πυροτεχνήματα και πέτρες εναντίον τους στη συνοικία Σιλωάμ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ολόκληρες πολυκατοικίες έχουν καταρρεύσει και ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα αυξάνεται συνεχώς. Από τις πρωινές επιθέσεις σκοτώθηκαν και δύο αξιωματούχοι της Χαμάς, μεταξύ τους και ο υπουργός οικονομίας.

«Απαντά» η Χαμάς – «Έτοιμη για πόλεμο διαρκείας»

Την ίδια στιγμή, η «απέναντι πλευρά», αυτή της Χαμάς δεν σταματά να πλήττει το Ισραήλ.

Η Χαμάς έστειλε τελεσίγραφο το μεσημέρι της Τρίτης ότι θα βομβαρδίσει στις 17:00 το απόγευμα την πόλη Ασκελόν του Ισραήλ και ζήτησε από τον κόσμο να εγκαταλείψει την περιοχή. Κάτι που έκανε πράξη.

Στο μπαράζ ρουκετών μάλιστα βρισκόταν και η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη, η οποία είπε ότι «κανείς από τους 120.000 κατοίκους της πόλης του δεν έμεινε σπίτι του. Τώρα βγήκε ο κόσμος να πάρει λίγο αέρα (από το καταφύγιο), είναι δυο υπόγεια κάτω, είναι οι άνθρωποι αυτοί που μας φιλοξενούν, είναι όλοι έξω μετά από αυτό το σοκ, τον καταιγισμό των ρουκετών… Τετρακόσιες μας έλεγαν οι άνθρωποι του καταφυγίου. Ήταν πολλές δεκάδες θα πω εγώ[…] ήταν τόσες πολλές οι εκρήξεις, έτριζε το πάτωμα, έτριζε το κτήριο, έτριζε το υπόγειο».

Παράλληλα, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Αλεξία Καλαϊτζή, σύμφωνα με το Κανάλι 12, ένα από τα διασημότερα τηλεοπτικά κανάλια της χώρας, η Ισλαμική Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι θα επιτεθεί στο Τελ Αβίβ με πυραύλους, κάτι το οποίο αναμένεται και αγχώνει τους κατοίκους που ζουν ακόμα ένα βράδυ τρόμου.

«Μάχη» και στα νοσοκομεία της Γάζας

Στη Λωρίδα της Γάζας, που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς, το Σάββατο, το νοσοκομείο Αλ Σίφα κατακλύζεται από ασθενείς. Ολόκληρες οικογένειες καταφτάνουν, η μία μετά την άλλη και το προσωπικό έχει πελαγώσει: «η κατάσταση είναι καταστροφική», προειδοποιούν οι τοπικές αρχές.

Ο Άκραμ Αλ Χαντάντ, 25 ετών, στέκει δίπλα στο κρεβάτι του ανιψιού του, του Αμπντελραχμάν Αλ Ντους. Είναι μόλις 18 μηνών και τραυματίστηκε σε αεροπορική επιδρομή όπου σκοτώθηκαν ο 4χρονος αδελφός του και άλλοι 16 άνθρωποι. Το μωρό επέζησε, όπως και οι γονείς του, που τραυματίστηκαν όταν καταστράφηκε το σπίτι τους, στη συνοικία Αλ Ζαϊτούν, στα νοτιοανατολικά προάστια της Γάζας. Όμως τώρα «χρειάζεται να χειρουργηθεί κατεπειγόντως για τα τραύματα που έχει στο κεφάλι», εξήγησε ο γιατρός του. Το πρόβλημα: πρέπει να περιμένει μέχρι να αδειάσει κάποιο χειρουργείο.

«Εργαζόμαστε σε έκτακτες συνθήκες (…) και πρέπει να διασφαλίσουμε τη συνεχή τροφοδοσία (του νοσοκομείου) με ηλεκτρικό ρεύμα και να διαθέτουμε το αναγκαίο υλικό προτού να προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση», λέει ο γιατρός που δήλωσε ότι ονομάζεται Αμπντάλα.

Σχετικές δημοσιεύσεις