Πώς θα πληρωθούν παλαιοί και νέοι φόροι 10 δισ. ευρώ

Ανακούφιση για εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις που υπολειτουργούν λόγω κρίσης και εργαζόμενους που επέστρεψαν από άδεια, αλλά θα έπρεπε μέχρι 31 Αυγούστου να έχουν πληρώσει έως και 4 μαζεμένους φόρους!

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου μπορούν να ξεχάσουν μέχρι… του χρόνου το Πάσχα ό,τι χρέη έχουν αφήσει απλήρωτα στην Εφορία από τον Μάρτιο του 2020 λόγω των αναστολών που δόθηκαν φέτος.

Η κυβέρνηση δίνει νέα παράταση πληρωμών έως και 8 μήνες (ή έως 1 επιπλέον χρόνο συνολικά!) στα θύματα του κορωνοϊού. Με τις μέχρι σήμερα αναστολές εισπράξεως που είχαν ανακοινωθεί, έως τις 31 Αυγούστου θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί οι υποχρεώσεις Μαρτίου και Απριλίου που παρατάθηκαν.

Επρεπε ταυτόχρονα να πληρώσουν μία δόση – ή και δύο μαζεμένες – του φόρου εισοδήματος, ενώ πολλοί έχουν να πληρώσουν και άλλες ρυθισμένες δόσεις στην Εφορία, πέραν όσων άλλων υποχρεώσεων πληρωμών τυχόν είχαν σε ΕΦΚΑ, τράπεζες κ.λπ.

Επίσης, τον Σεπτέμβριο θα έπρεπε να πληρωθούν οι εξ αναβολής οφειλές Μαΐου και Ιουνίου παράλληλα με την 1η δόση ΕΝΦΙΑ και άλλη μία δόση φόρου εισοδήματος.

Ολες αυτές όμως οι πληρωμές οφειλών του α’ εξαμήνου που παρατάθηκαν, μαζί με εκείνες των οφειλών του Ιουλίου που θα πληρώνονταν τον Οκτώβριο, αναβάλλονται εκ νέου για το 2021.

Κάνουν ταμείο

Μετά από ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, υπολογίζεται ότι έχουν σωρευτεί «εξ αναβολής» απλήρωτες υποχρεώσεις τουλάχιστον 3,3 δισ. ευρώ.

Κάνοντας χρήση των παρατάσεων που δόθηκαν, πάνω από 1,5 εκατομμύριο επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα έπρεπε να αρχίσουν να αποπληρώνουν όλα τα χρέη του α’ εξαμήνου, καταβάλλοντας ταυτόχρονα και τους τρέχοντες φόρους του β’ εξαμήνου, δηλαδή περίπου 6,5 δισ. για φόρους εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ, πέραν όλων των άλλων πληρωμών, π.χ. για ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές κ.λπ.

Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για να πληρωθούν τα 10 δισ. από Φεβρουάριο και μετά αποτυπώνεται στη νέα απόφαση Βεσυρόπουλου, με βάση την οποία οι εξ αναβολής φόροι του α’ εξαμήνου θα αρχίσουν να πληρώνονται το 2021, αφού πρώτα τελειώσουν οι πληρωμές των τρεχουσών υποχρεώσεων του β’ εξαμήνου 2020!

Ανάσα μέχρι και το 2023!

Με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, αλλάζει και η έκτακτη ρύθμιση των 12/24 δόσεων.

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα ψηφιστεί η νέα ρύθμιση, την οποία πρώτο αποκάλυψε το «business stories» πριν από τρεις μήνες, και θα προβλέπει μεν 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις για τους κορωνοϊόπληκτους, η αίτηση και η πληρωμή της 1ης δόσης από τους φόρους του 2020 όμως θα πρέπει να γίνει έως τη Μεγάλη Παρασκευή 30 Απριλίου 2021, αντί τον Ιανουάριο που αρχικώς είχε εξαγγελθεί.

Γιατί να συμβεί αυτό; Για να έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες πληρωμές ΕΝΦΙΑ και φόρου εισοδήματος του 2020. Και τότε οι φορολογούμενοι θα έχουν 3 επιλογές:

 Να εξοφλήσουν στις 30 Απριλίου τις συσσωρευμένες οφειλές Μαρτίου-Ιουλίου 2020.

 Να τις εξοφλήσουν σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις έως τον Μάρτιο του 2022 (π.χ. 83 ευρώ τον μήνα για οφειλή 1.000 ευρώ).

 Να αποπληρώσουν σε 24 δόσεις έως τον Μάρτιο του 2023 με χαμηλό επιτόκιο 2,5% (π.χ. επιβάρυνση 50 ευρώ -ή μόλις 2 ευρώ τον μήνα- για 1.000 ευρώ οφειλής που θα εξοφληθούν σε 24 δόσεις των 44 ευρώ η καθεμία).

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης

Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει και άλλα δύο εργαλεία:

α) Κρατική επιδότηση για εθελοντική μείωση ενοικίων, δηλαδή κίνητρα και εκπτώσεις φόρων ίδια ή παρόμοια με εκείνα που ίσχυσαν κατά την υποχρεωτική μείωση των ενοικίων. Κερδίζουν έτσι και οι ενοικιαστές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα λόγω κρίσης και θα πετύχουν μια προσωρινή μείωση του ενοικίου τους, αλλά και οι ιδιοκτήτες που θα εισπράττουν όσα συμφώνησαν και το κράτος θα τους καλύπτει μέρος της χασούρας, χωρίς να κινδυνεύουν με φόρους ή άλλες επιπτώσεις σε περίπτωση «στάσης πληρωμών» των μισθωμάτων από άνεργους ή υποαμειβόμενους ενοικιαστές.

β) Μέχρι και 48 δόσεις για να πληρώσουν χιλιάδες συνταξιούχοι την «απανταχούσα» φόρων που τους ήρθε τα Χριστούγεννα για αναδρομικά συντάξεων που έλαβαν αλλά δεν δήλωσαν το 2014.

Λύσεις αλά καρτ για κάθε ανάγκη

Διαμορφώνονται έτσι συνολικά 4 ταχύτητες ελάφρυνσης αποπληρωμής των φόρων, ύψους 10 δισ. ευρώ, που σωρεύονται από φέτος τον Φεβρουάριο έως και τον Φεβρουάριο του 2021.

1) Αναστολές πληρωμών του 2020 λόγω κορωνοϊού: νέα παράταση και εξόφληση σε έως και 24 χαμηλότοκες δόσεις για φόρους ύψους 3,3 δισ. και άνω που άφησαν απλήρωτους επί μισό χρόνο οι σχεδόν 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορωνοϊό ή έκλεισαν διά νόμου και δικαιούνται αναστολή.

Αφορά:

επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή

επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είχαν ενταχθεί στους ΚΑΔ και έλαβαν ειδική αποζημίωση από το My Business Support

εργαζόμενους που δηλώθηκαν σε αναστολή στην «Εργάνη» ή αποζημιώθηκαν με το Support Employees

ιδιοκτήτες ακινήτων των οποίων τα ενοίκια κουρεύτηκαν κατά 40%

2) Φόρος Εισοδήματος 2020: πληρωμή σε έως 8 μηνιαίες δόσεις, αντί σε 3 (Ιούλιο – Σεπτέμβριο – Νοέμβριο). Περί τα 3,1 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πληρώσουν 4 δισ. ευρώ έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

3) ΕΝΦΙΑ: πάνω από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φέτος 2,6 δισ. ευρώ σε 6 μηνιαίες δόσεις (αντί 5, όπως ίσχυε) από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

4) Αδήλωτα αναδρομικά συντάξεων: σε έως και 48 δόσεις της πάγιας ρύθμισης θα αποπληρωθούν οι φόροι εισοδήματος για όσους είχαν παραλείψει να δηλώσουν τα αναδρομικά των συντάξεων που εισέπραξαν το 2013. Περί τους 75.000 συνταξιούχους βαρύνονται από φέτος με χρέος 100 εκατ. ευρώ. Με ειδική διάταξη θα διαγραφούν τα πρόστιμα για όλους.
Ολες οι παραπάνω οι επιλογές είναι επιπλέον της πάγιας ρύθμισης με την οποία όλα αυτά τα χρέη θα μπορούσαν να υπαχθούν και στις 24/48 δόσεις, αλλά με ψηλότερο επιτόκιο, έως 6%.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Αναστολές πληρωμής φόρων (3-7/2020): 3,3 δισ. € από το 2021 και σε 12-24 δόσεις

Φόρος Εισοδήματος 2020: 4 δισ. σε έως 8 δόσεις μέχρι 2/2021

ΕΝΦΙΑ 2020: 2,6 δισ. σε 6 δόσεις έως 2/2021

Αναδρομικοί φόροι συνταξιούχων: 100 εκατ. ευρώ σε 24-48 δόσεις

ΣΥΝΟΛΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ: 10 δισ. ευρώ

Σχετικές δημοσιεύσεις