Πώς λειτουργούν τα οργανωμένα κράτη στην εποχή της πανδημίας

Η πανδημία του κορωνοϊού για ενάμιση χρόνο τώρα έχει αποδιοργανώσει τις ισορροπίες του σύγχρονου κόσμου.

Η υγεία, η σταθερή οικονομία και η κανονικότητα, δοκιμάζονται σκληρά: Περίπου 3.500.000 θάνατοι (μέχρι τώρα) από τον κορωνοϊό, περισσότερα από 166.000.000 τα κρούσματα και ανυπολόγιστη η οικονομική ζημία (πολλά τρισεκατομμύρια ευρώ).

Η Ελλάδα των 11.000.000 περίπου κατοίκων μετράει μέχρι σήμερα 385.000 κρούσματα και 11.641 νεκρούς. Δηλαδή, αναλογία κρουσμάτων 1 κάθε 28 κατοίκους και θανάτους 1 κάθε 920 κατοίκους ή ποσοστό 3,2% επί των κρουσμάτων.

Κι όμως, η Ελλάδα το πρώτο 6μηνο της πανδημίας είχε, παγκοσμίως, τα λιγότερα κρούσματα και σχεδόν κανένα θάνατο!

Μετά, με τον ερχομό του καλοκαιριού, το άνοιγμα των συνόρων, τις αφίξεις τουριστών και η μη εφαρμογή των μέτρων προστασίας, κυρίως από τους νέους, οδήγησαν τη χώρα στα σημερινά θλιβερά νούμερα.

Τι κι αν είχαμε 6μηνη νέα καραντίνα (αρχές Νοεμβρίου 2020-αρχές Μαΐου 2021), τί κι αν προειδοποιούσαν οι λοιμωξιολόγοι για δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας, τί κι αν προσπαθούσε η κυβέρνηση να ελέγξει την κατάσταση..

Η κατάσταση ξέφυγε και φθάσαμε εδώ που είμαστε με τους 11.641 νεκρούς (έως σήμερα), τα νοσοκομεία γεμάτα και κυρίως πολλούς πολίτες να αρνούνται να εμβολιασθούν!

Μάλιστα η άρνηση εμβολιασμού αφορά και σημαντικό ποσοστό στους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας !!! (Σημ.: Άλλες χώρες (π.χ. Ελβετία) σε όσους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας αρνήθηκαν να εμβολιαστούν, τους έθεσαν σε υποχρεωτική αργία άνευ αποδοχών, με δικαστική απόφαση).

Η Ελλάδα λοιπόν, από χώρα που πήρε τα εύσημα το πρώτο εξάμηνο της πανδημίας για τον τρόπο αντιμετώπισής της, τώρα βολοδέρνει με τους ουραγούς σε κρούσματα και θανάτους.

Σε αντίθεση με την χώρα μας, θα αναφερθούμε σε μία άλλη χώρα: την Αυστραλία.

Στην αχανή αυτή χώρα-ήπειρο των 25.500.000 κατοίκων (δυόμισι φορές μεγαλύτερη σε πληθυσμό από την Ελλάδα) στον ενάμιση χρόνο της πανδημίας μετρούν μόλις 30.000 κρούσματα και 910 θανάτους.

Δηλαδή σε αναλογία, 1 κρούσμα κάθε 850 κατοίκους και 1 θάνατος κάθε 28.000 κατοίκους!

Το πιο σημαντικό όμως είναι ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας. Η Αυστραλία έχει ακόμα κλειστά τα σύνορά της για τους ξένους υπηκόους.

Μόνο οι υπήκοοι Αυστραλίας μπορούν να ταξιδεύουν. Όμως, το σπουδαιότερο είναι ότι όταν ο Αυστραλός υπήκοος επιστρέψει στη χώρα του, παραμένει σε ξενοδοχείο σε 15ήμερη υποχρεωτική καραντίνα.

Στη διάρκεια της καραντίνας απαγορεύεται να βγει και στον διάδρομο έξω από το δωμάτιο. Αν το κάνει, το καταγράφουν οι κάμερες ελέγχου και η καραντίνα ξαναρχίζει από την αρχή!

Στις ημέρες της καραντίνας του γίνονται 3 τεστ κορωνοϊού με το τελευταίο να είναι μοριακό. Ταυτόχρονα του παρέχει η κυβέρνηση πλήρη ψυχολογική υποστήριξη, ενώ τα γεύματα τα αφήνουν έξω από το δωμάτιο, του χτυπούν την πόρτα και τα παίρνει και όταν τελειώνει, αφήνει τον δίσκο έξω από την πόρτα του δωματίου του.

Για την καθημερινή καθαριότητα οι καθαρίστριες χρησιμοποιούν ειδικές στολές προστασίας. Όταν περάσουν οι ημέρες της καραντίνας, το άτομο αυτό, φοράει την μάσκα του και μόλις βγει από την εξώπορτα του ξενοδοχείου την βγάζει!

Τα παραπάνω, μου τα διηγήθηκε ο Γιώργος Τσιχλάκης που βρίσκεται πλέον στην Αυστραλία (αφού πήρε την Αυστραλιανή υπηκοότητα για να ταξιδέψει και να βρεθεί πάλι με την οικογένειά του) και πέρασε όλη αυτή την διαδικασία.

Σήμερα στην Αυστραλία έχει εμβολιαστεί ο πληθυσμός και έχει 6 κρούσματα και κανένα θάνατο. Και το σημαντικό: Όλοι κυκλοφορούν χωρίς μάσκες. Έτσι λειτουργούν τα οργανωμένα κράτη που σέβονται τους πολίτες τους..

Σχετικές δημοσιεύσεις