Ρεύμα και επίδομα θέρμανσης: Μέτρα για να ενισχυθούν τα νοικοκυριά

Το πακέτο μέτρων θα ανακοινώσουν στις 10 το πρωί της Παρασκευής 8 Οκτωβρίου 2021, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, και ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα περιλαμβάνουν την αύξηση της επιδότησης ρεύματος κατά τουλάχιστον 50% και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης, ώστε να το δικαιούνται τουλάχιστον 6 στα 10 νοικοκυριά.

Ανακοινώσεις θα υπάρξουν επίσης για το επίδομα φυσικού αερίου, που -όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης- θα αφορά τους πάντες.

Βέβαια αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε ένα βαθμό τουλάχιστον, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Αν όμως η τιμή του πετρελαίου πάει στα 100 ή τα 120 δολάρια το βαρέλι, όπως λένε κάποιες αναλύσεις, είναι εξαιρετικά, δύσκολο αν όχι αδύνατο να καλυφθεί το επιπλέον κόστος.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η Ελλάδα μαζί με άλλες τέσσερις χώρες (Ισπανία, Γαλλία, Τσεχία και Ρουμανία) ζητούν άμεση παρέμβαση της ΕΕ, για αναστροφή της κατάστασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε πρώτη φάση το κονδύλι για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, θα είναι τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ευρώ.

Όλα θα κριθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 21 και 22 Οκτωβρίου, όπου οι ηγέτες της ΕΕ θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις. Όλοι αντιλαμβάνονται, πάντως, ότι χωρίς συντονισμένη δράση, οι όποιες μεμονωμένες αποφάσεις των κρατών θα λειτουργήσουν όχι ως ίαση στην… ασθένεια, αλλά ως παυσίπονο.

Σχετικές δημοσιεύσεις