Ρομποτικός σεφ ψήνει το κοτόπουλο με λέιζερ

Πρώτα είδαμε φαγητά να παράγονται από εκτυπωτές τριών διαστάσεων, τώρα ήρθε η ώρα για κοτοκροκέτες ψημένες με λέιζερ.

Μηχανικοί του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη παρουσίασαν ένα ασυνήθιστο σύστημα που βομβαρδίσει εκτυπωμένα τρόφιμα με λέιζερ σημείο προς σημείο. Μπορεί ακόμα και να αναπαράγει τις σκούρες γραμμές που αφήνει στο κρέας η παραδοσιακή ψησταριά.

Η ιδέα δοκιμάστηκε σε κροκέτες που «εκτυπώθηκαν» με κιμά κοτόπουλου. Οι γευσιγνώστες που δοκίμασαν το πιάτο «προτίμησαν το κρέας που είχε ψηθεί με λέιζερ από ό,τι τα δείγματα που ψήθηκαν με συμβατικό τρόπο» υπερηφανεύεται ο Τζόναθαν Μπλάτινγκερ, μέλος της ερευνητικής ομάδας που υπογράφει μελέτη στην επιθεώρηση NPG Science of Food.

Ο Μπλάτινγκερ εργάζεται ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο «Ψηφιακών Τροφίμων» του Κολούμπια με επικεφαλής τον Χοντ Λίμπστον, ο οποίος εργάζεται από το 2007 για την ανάπτυξη αυτόνομων ρομποτικών σεφ.

«Παρόλο που οι εκτυπωτές μπορούν να παράγουν τρόφιμα με ακρίβεια χιλιοστού, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει μέθοδος θέρμανσης που προσφέρει την ίδια ανάλυση» λέει ο Μπλάτινγκερ.

«Το μαγείρεμα παίζει κρίσιμο ρόλο για τη διατροφική αξία, τη γεύση και την υφή πολλών τροφίμων, και αναρωτηθήκαμε αν θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε μια μέθοδο με λέιζερ για να ελέγχουμε αυτές τις ιδιότητες με ακρίβεια».

Σχετικές δημοσιεύσεις