Σαν Σήμερα 19 Μαρτίου

1831…. Η τράπεζα Citibank της Νέας Υόρκης γίνεται η πρώτη τράπεζα που ληστεύεται στην ιστορία των ΗΠΑ. Οι δράστες αφαιρούν 245.000 δολάρια.

1895…. Οι Γάλλοι κινηματογραφιστές και εφευρέτες Ογκύστ και Λουί Λυμιέρ δημιουργούν την πρώτη τους ταινία ” Εξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ” (La sortie des usines Lumiere), που αποτυπώνει την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.

 1915….φωτογραφίζεται για πρώτη φορά ο Πλούτωνας, δίχως, όμως, να αναγνωριστεί ως πλανήτης

1916…. Πραγματοποιείται η πρώτη εναέρια πολεμική επιχείρηση των ΗΠΑ, όταν 8 αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη απογειώνονται για να συνδράμουν στην επιχείρηση σύλληψης του Μεξικανού επαναστάτη, Πάντσο Βίλα.

1917…. Το αμερικανικό ανώτατο δικαστήριο αποφασίζει ότι οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο πρέπει να δουλεύουν 8 ώρες την ημέρα.

1932…. Στην Αυστραλία, εγκαινιάζεται η Γέφυρα του Σίδνεϊ.

1945…. Ο Αδόλφος Χίτλερ δίνει την διαταγή «Νέρων», βάσει της οποίας η Βέρμαχτ πρέπει, όσο οπισθοχωρεί, να καταστρέφει τα πάντα, ώστε ο εχθρός να βρει μονάχα καμένη γη. Καταστρέφονται όλα τα εργοστάσια, οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τα μαγαζιά στη Γερμανία για να μην μπορέσουν να τα χρησιμοποιήσουν οι σύμμαχοι.

 1947….η εθνική μας ομάδα μπάσκετ επικρατεί στην Κωνσταντινούπολη της αντίστοιχης τουρκικής με 34-30, πετυχαίνονται την πρώτη εκτός έδρας νίκη της.

1960…. Μεταφέρονται στην Ελλάδα από την Αγγλία τα οστά του μεγάλου ποιητή, Ανδρέα Κάλβου.

1964…. Πρωτολειτουργεί το μεγάλο τούνελ των Αλπεων, που συνδέει την Ελβετία με την Ιταλία.

1970….για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο χωρών, οι ηγέτες της Δυτικής Γερμανία Βίλι Μπράντ και της Ανατολικής Γερμανία Βίλι Στοφ συναντώνται και συνομιλούν επίσημα. Η Οστ Πολιτίκ στην πράξη.

1975…. Γίνεται η ταφή του Αριστοτέλη Ωνάση στο Σκορπιό, δίπλα στον γιο του Αλέξανδρο.

1983…. Δολοφονείται μέσα στο γραφείο του ο εκδότης της εφημερίδας “Βραδυνή”, Τζόρτζης Αθανασιάδης.

 2002….οι ΗΠΑ εισβάλλουν στο Αφγανιστάν, τερματίζοντας την επιχείρηση “Ανακόντα”, διάρκειας 17 ημερών, όπου σκοτώθηκαν 500 Ταλιμπάν και μαχητές της Αλ Κάιντα.

2004…. Η Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα γίνεται Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει αυτή τη θέση.

 2009….ο ελληνικής καταγωγής αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης διορίζεται ανώτατος διοικητής των Νατοϊκών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Γεννήσεις

1813….γεννιέται ο Ντέιβιντ Λίβινγκστον, ο Σκοτσέζος ιεραπόστολος και εξερευνητής της αφρικανικής ηπείρου. Το 1855 ανακάλυψε τους καταρράκτες της Βικτόρια,

1848….γεννιέται ο Ουάιτ Ερπ, ο θρυλικός πιστολάς, σερίφης και ήρωας των γεγονότων στο Οκ Κοράλ, όπου αντιμετώπισε τη συμμορία των Κλάντον.

1900….γεννιέται ο Ζαν Φρεντερίκ Ζογιό, Γάλλος φυσικός, ο οποίος μαζί με τη γυναίκα του μελέτησε τη δομή του ατόμου. Το 1935 βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Χημείας.

1936….γεννιέται στην Ελβετία η ηθοποιός και σύμβολο του σεξ τη δεκαετία του 60, Ούρσουλα Άντρες, η οποία έκανε το ντεμπούτο της στην ταινία του Τζέιμς Μποντ “Dr No”, στο πλευρό του Σον Κόνερι.

1955….γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, Μπρους Γουίλις, βραβευμένος με Έμμυ. Είναι γνωστός κυρίως για τους ρόλους του σε ταινίες περιπέτειας αλλά και στη μεγάλη επιτυχία “Έκτη Αίσθηση”.

Θάνατοι

1286….πεθαίνει ο βασιλιάς της Σκοτίας Αλέξανδρος Γ , σε ηλικία 45 ετών.

1900….πεθαίνει η Ελένη Μπούκουρα – Αλταμούρα, Ελληνίδα ζωγράφος.

1950….πεθαίνει ο Αμερικανός συγγραφέας Έντγκαρ Ράις Μπάροους, ευρύτερα γνωστός ως ο δημιουργός του ήρωα της ζούγκλας Ταρζάν.

2010….πεθαίνει η Καλλιόπη Παΐσιου, παρουσιάστρια του ραδιοφώνου της ΕΡΤ, η φωνή που έλεγε την ώρα στον ΟΤΕ επί πολλές δεκαετίες.

Σχετικές δημοσιεύσεις