Σαουδική Αραβία – Εκτελέστηκαν δεκάδες άτομα που καταδικάσθηκαν για εγκλήματα

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε το Σάββατο 81 άτομα που καταδικάστηκαν για εγκλήματα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη γνωστή μαζική εκτέλεση στο βασίλειο στη σύγχρονη ιστορία του.

Ο αριθμός των εκτελεσθέντων ξεπέρασε ακόμη και τον αριθμό μιας μαζικής εκτέλεσης τον Ιανουάριο του 1980 για τους 63 μαχητές που καταδικάστηκαν για την κατάληψη του Μεγάλου Τζαμί στη Μέκκα το 1979, τη χειρότερη μαχητική επίθεση που έγινε ποτέ με στόχο το βασίλειο και τον ιερότερο τόπο του Ισλάμ.

Δεν ήταν ξεκάθαρο γιατί το βασίλειο επέλεξε το Σάββατο για τις εκτελέσεις, αν και το ενδιαφέρον του κόσμου παρέμεινε στραμμένο στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας — και καθώς οι ΗΠΑ ελπίζουν να μειώσουν τις τιμές της βενζίνης σε ρεκόρ, καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται παγκοσμίως. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φέρεται να σχεδιάζει ένα ταξίδι στη Σαουδική Αραβία την επόμενη εβδομάδα και για τις τιμές του πετρελαίου.

Όπως αναφέρει το Associated Press, ο αριθμός των υποθέσεων θανατικής ποινής που εκτελούνταν στη Σαουδική Αραβία είχε μειωθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, αν και το βασίλειο συνέχισε να αποκεφαλίζει κατάδικους υπό τον βασιλιά Σαλμάν και τον ισχυρογνώμονα γιο του, τον διάδοχο του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Το κρατικό πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε τις εκτελέσεις του Σαββάτου, λέγοντας ότι περιλάμβαναν εκείνους που «καταδικάστηκαν για διάφορα εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας αθώων ανδρών, γυναικών και παιδιών».

Το βασίλειο είπε επίσης ότι ορισμένοι από τους εκτελεσθέντες ήταν μέλη της Αλ Κάιντα, του Ισλαμικού Κράτους και επίσης υποστηρικτές των ανταρτών Χούτι της Υεμένης. Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας πολεμά τους Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν από το 2015 στη γειτονική Υεμένη σε μια προσπάθεια να επαναφέρει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην εξουσία.

Μεταξύ των εκτελεσθέντων περιλαμβάνονται 73 Σαουδάραβες, επτά Υεμενίτες και ένας Σύρος. Η έκθεση δεν αναφέρει πού έγιναν οι εκτελέσεις.

Σχετικές δημοσιεύσεις