ΣΒΕ: Τρομακτική η έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα – Αναγκαία η περαιτέρω μείωση εισφορών

Οι ελλείψεις διαφέρουν ανά κλάδο οικονομικής δραστηριότητας, αφορούν όλες τις βαθμίδες εξειδίκευσης και γίνονται μεγαλύτερες όσο πιο απομακρυσμένη είναι μια περιοχή από το κέντρο. Ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αφορούν κυρίως εξειδικευμένο δυναμικό. Τα παραπάνω επισήμανε σήμερα η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη, κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους, επισημαίνοντας μάλιστα ότι σε κάποιες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας, οι επιχειρήσεις προσφέρουν υψηλούς μισθούς και παρόλα αυτά δεν βρίσκουν εργαζόμενους.

Η κα Σαράντη γνωστοποίησε ότι ο ΣΒΕ ανέθεσε στην Deloitte την εκπόνηση έρευνας για τα βασικά θέματα και αδυναμίες της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης ως προς το ανθρώπινο δυναμικό ειδικά στη βιομηχανία. Η μελέτη θα παρουσιαστεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, με στόχο να λειτουργήσει σαν εργαλείο για το υπουργείο Εργασίας και να χρησιμεύσει ακολούθως σαν τη «μαγιά» για την αναβάθμιση και επικαιροποίηση δεξιοτήτων των εργαζομένων και την καλύτερη διασύνδεση της επαγγελματικής κατάρτισης και του ανθρώπινου δυναμικού με την αγορά εργασίας.

Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων, η πρόεδρος του ΣΒΕ αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη περαιτέρω μείωσης του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις («έγινε από το κράτος κάποια μείωση των εργοδοτικών εισφορών, αλλά ήταν πολύ μικρή»), αλλά και στο υψηλό κόστος ενέργειας, που αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα για τις ελληνικές βιομηχανίες και την ανταγωνιστικότητά τους, το οποίο γιγαντώθηκε με την κρίση στην Ουκρανία. Πρόσθεσε δε ότι -ανάλογα με το μοντέλο- μια βιομηχανία στην Ελλάδα πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα περίπου 30% ακριβότερα σε σχέση με μια γερμανική. Μάλιστα, κατά την κα Σαράντη, οι αγρότες έχουν δίκιο όταν διαμαρτύρονται για το υψηλό κόστος της ενέργειας.

πηγη ert

Σχετικές δημοσιεύσεις