Σεισμός στην Τουρκία – «Έχτιζαν τα σπίτια με τα χέρια τους» – Τα λάθη που οδήγησαν στην καταστροφή

Οι εκτιμήσεις των ειδικών στο Νewsbomb.gr για τα οικοδομικά τετράγωνα που «εξαφανίστηκαν» μέσα σε δευτερόλεπτα στην Τουρκία – Ο λανθασμένος σχεδιασμός των κτιρίων και η «ψαθυρή αστοχία» 

Κώστας Σπυράκος – Μέχρι και το 40% των κτηρίων δεν είχε μελετηθεί για σεισμό

Σε ένα συνδυασμό παραγόντων και κυρίως λανθασμένου σχεδιασμού των κτηρίων οφείλεται το χάος που δημιούργησαν οι δύο σεισμοί και άφησαν πίσω τους χιλιάδες θύματα και άστεγους, τόνισε ο κ. Σπυράκος.

Σύμφωνα με τον καθηγήτη τα ακραία φυσικά φαινόμενα προκάλεσαν μια διαρκή «πίεση» που ήταν αδύνατο να διαχειριστούν τα κτήρια στην Τουρκία . «Πρώτα από όλα ήταν δύο ισχυροί σεισμοί με μικρό εστιακό βάθος με φορτίσεις 4-5 φορές άνω της δύναμης των κτηρίων. Πρέπει να δοθεί έμφαση στο ότι ασκήθηκε μεγάλη δύναμη στο κτήριο, όχι στιγμιαία αλλά για ένα ολόκληρο λεπτό», ανέφερε.

Παράλληλα ο καθηγητής στάθηκε και στο προβληματικό εώς και ανεπαρκές αντισεισμικό σχέδιο που εφαρμόζεται στη γειτονική χώρα. «Τα κτήρια που είχαν χτιστεί μέχρι το 1975 δεν είχαν αντισεισμικό κανονισμό, τον οποίο στην Ελλάδα εφαρμόσαμε ήδη από το 1959 . Άρα πρακτικά όποιο κτήριο είναι πριν από το 1975 δεν έχει μελετηθεί για σεισμό. Σε αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί το 30-40% των κτηρίων. Η αστικοποίηση στην Τουρκία έγινε το ’80, άρα η πλειοψηφία τους χτίστηκε τότε. Από το 1975 μέχρι το 1997 ο κανονισμός υπολογίζει τα κτήρια για πολύ μικρά σεισμικά φορτία».

Εστίασε δε ο καθηγητής και στην ποιότητα της κατασκευής των κτηρίων η οποία χαρακτηρίζεται από εντελώς λανθασμένες τεχνικές: «Είναι όλα αποτέλεσμα κακοτεχνίας, με λάθος υλικά, μη επίβλεψη και πολλών παρεμβάσεων που έγιναν και δεν έπρεπε να γίνουν… Έχουν κόψει κολώνες και δοκάρια».

Τι είναι το φαινόμενο της «ψαθυρής αστοχίας»

Ένα χαρακτηριστικό των κτηρίων που ενδεχομένως να «πλήρωσαν» ακριβά στις πληγείσες περιοχές ήταν το γεγονός ότι οι περισσότερες κατασκευές ήταν τύπου «πυλωτής».

Σύμφωνα με τον κ. Σπυράκο πρόκειται ουσιαστικά για «χάρτινες κατασκευές», δηλαδή «κτήρια που έχουν στα ισόγεια μαγαζιά με τζαμαρία γύρω γύρω και από εκεί και πάνω έχουν κολώνες με τοιχοποιία. Οι κάτω κολώνες καλούνται να αναλάβουν όλο αυτό το φορτίο από πάνω τους και όταν τους ασκούνται πολύ μεγάλα οριζόντια φορτία, το αποτέλεσμα αυτό που είδατε», σημείωσε ο καθηγητής.

Σχετικές δημοσιεύσεις