Σε Βουλγαρία και Σκόπια από την Κυριακή ο Πάπας

Στη Βουλγαρία την Κυριακή και στη συνέχεια στα Σκόπια, όπου κυριαρχεί η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι Ρωμαιοκαθολικοί αποτελούν πολύ μικρή μειονότητα, μεταβαίνει ο Πάπας Φραγκίσκος.

Στη Βουλγαρία των 7,1 εκατομμυρίων κατοίκων υπάρχουν μόνο 58.000 καθολικοί, ενώ στα Σκόπια των 2,1 εκατομμυρίων κατοίκων μόλις 15.000 καθολικοί.
Ένας από τους στόχους του τριήμερου ταξιδιού του είναι η βελτίωση των σχέσεων με τις ορθόδοξες εκκλησίες, μέρος της ώθησης της Βατικανού να ενωθούν σταδιακά οι κλάδοι του χριστιανισμού που χωρίστηκαν με το Σχίσμα του 1054.

Οι επικεφαλής της βουλγαρικής ορθόδοξης εκκλησίας έχουν δώσει εντολή στους κληρικούς να μη συμμετάσχουν σε προσευχές ούτε σε λειτουργίες με τον Πάπα, καθώς οι νόμοι τους δεν τους το επιτρέπουν. Σε κάθε περίπτωση, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα συναντηθεί με τον ορθόδοξο πατριάρχη Νεόφυτο και θα επισκεφθεί τον ορθόδοξο καθεδρικό ναό στη Σόφια.
Στη Βόρεια Μακεδονία ωστόσο δεν θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον ορθόδοξο προκαθήμενο της ορθόδοξης εκκλησίας Στέφανο.

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα περάσει την Τρίτη στα Σκόπια, την πόλη όπου το 1910 γεννήθηκε η Μητέρα Τερέζα, την οποία ο ίδιος αγιοποίησε το 2016. Αλβανικής καταγωγής, η Μητέρα Τερέζα είναι γνωστή για το ιεραποστολικό έργο της, κυρίως στην Ινδία. Το 1979 κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης. Πέθανε το 1997.

Σχετικές δημοσιεύσεις