Σε νεκρό χρόνο η κυβέρνηση της ΝΔ καταργεί και τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης

Την 31 η Δεκέμβρη του 2021, παραμονή πρωτοχρονιάς, εκδόθηκε το ΦΕΚ Β΄ υπ’ αρ. 6362/31.12.2021 με το οποίο δημοσιεύτηκε η υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ΔΝΕΠ/123112/4550 Απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας για την κατάργηση του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης» και την ενσωμάτωσή του στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.). Πιστή στην προσφιλή της τακτική, η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει μέσα στις γιορτές την κατάργηση μιας σειράς περιβαλλοντικών φορέων* , όπως μέσα στις γιορτές του Πάσχα κι εν μέσω πανδημίας με το κοινοβούλιο να μη λειτουργεί σε πλήρη σύνθεση είχε ψηφίσει τον περιβαλλοντοκτόνο Νόμο Χατζηδάκη (Ν. 4685/2020) που καταργούσε εν τοις πράγμασι τις προστατευόμενες περιοχές Natura και προέβλεπε την κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και την συγκέντρωση της διαχείρισής τους σε ένα νεοσύστατο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, τον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Με την κατάργηση του Φορέα της Λίμνης Κερκίνης αρχικά παύει το σχέδιο για την οριοθέτηση των προστατευόμενων περιοχών που είχε ξεκινήσει στις αρχές του 2019 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αποσκοπούσε στην χωροθέτηση και στον προσδιορισμό των χρήσεων γης στις περιοχές αρμοδιότητας του Φορέα. Έτσι, μαζί με την διεύρυνση των επιτρεπόμενων οικονομικών δραστηριοτήτων στις περιοχές Narura, η κυβέρνηση της ΝΔ δημιουργεί ένα καθεστώς far west στην αδειοδότηση έργων, γεγονός που πρόκειται να επιδράσει απολύτως αρνητικά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη των περιοχών αυτών. Μόνο το παράδειγμα της λειτουργίας λατομείου στο Λαϊλιά μπορεί να μας δώσει μία αντιπροσωπευτική εικόνα για το τί μέλλει γενέσθαι στην ευρύτερη περιοχή της Λίμνης Κερκίνης.

Έπειτα, επέρχεται η κατάργηση του αποκεντρωμένου μοντέλου και η συγκέντρωση της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών σε έναν νέο οργανισμό με έδρα την Αθήνα, πλήρως ελεγχόμενο από την κυβέρνηση. Στο φορέα αυτό δεν θα εκπροσωπούνται οι τοπικές κοινωνίες, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα με τους φορείς διαχείρισης, στα διοικητικά συμβούλια των οποίων λάμβαναν μέρος εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων αντιπροσωπευτικών θεσμών της τοπικής κοινωνίας. Απαξιώνεται με αυτόν τον τρόπο πλήρως η τοπική αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι, που πλέον δεν λαμβάνουν μέρος στη διαχείριση των περιοχών αυτών, ενώ υιοθετείται ένα μοντέλο κομματικοποιημένης κεντρικής διαχείρισης.

Τέλος, μένουν στον αέρα οι 350 περίπου εργαζόμενοι των φορέων αυτών, τους οποίους για πρώτη φορά ενέταξε στον κρατικό προϋπολογισμό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018, ενώ δρομολόγησε και τις διαδικασίες για την στελέχωση των φορέων με μόνιμο προσωπικό. Όλα αυτά ασφαλώς τινάζονται στον αέρα και μένουν στο δρόμο 350 άνθρωποι, που εδώ και μία δεκαετία εργάζονταν αδιάκοπα για τους φορείς αυτούς, γνωρίζοντας σε βάθος τα ζητήματα που απασχολούν κάθε προστατευόμενη περιοχή και διατηρώντας παράλληλα στενή σχέση με την τοπική κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτών ο βουλευτής Σερρών Λευτέρης Αβραμάκης δήλωσε:
«Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα προεκλογικά συνθήματα της ΝΔ για την πράσινη ανάπτυξη και το περιβάλλον; Κι όμως λίγους μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας έμειναν κι αυτά κενές υποσχέσεις. Η ψήφιση του Νόμου Χατζηδάκη, που αφήνει ουσιαστικά ανεξέλεγκτη την οικονομική δραστηριότητα ακόμη και μέσα στις προστατευόμενες περιοχές Natura είναι μόνο ένα δείγμα της περιβαλλοντικής της πολιτικής. Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής και της πρόθεσης εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων έρχεται και η κατάργηση των φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, που πρόκειται να ανοίξει το δρόμο σε μια κεντρικά ελεγχόμενη από την κυβέρνηση «εκμετάλλευση» των περιοχών αυτών. Τοπική αυτοδιοίκηση και τοπικές κοινωνίες αποψιλώνονται έτσι πλήρως από το ελάχιστο δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους σχετικά με την αδειοδότηση ενός έργου που επιδρά αρνητικά στο περιβάλλον, ενώ δημιουργείται ένα καθεστώς «άγριας δύσης» για τους επίδοξους επενδυτές χωρίς χωροθετημένες ζώνες και προβλεπόμενες χρήσεις, ώστε να προωθείται ένα επενδυτικό μοντέλο χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον.
Επιπλέον, εκατοντάδες εργαζόμενοι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου των Φορέων, για τους οποίους ήδη είχε δρομολογηθεί η πρόσληψη με συμβάσεις αορίστου χρόνου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μένουν πλέον ξεκρέμαστοι χωρίς προοπτική.
Είναι γνωστή η αλλεργία της κυβέρνησης σε κάθε δημοκρατικό θεσμό που μπορεί να βάλει φρένο στην ανάπτυξη που η ίδια σχεδιάζει για τα φίλια επιχειρηματικά συμφέροντα. Ανάπτυξη χωρίς κανόνες και χωρίς ανταποδοτικά οφέλη για την κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για την επανασύσταση των φορέων και την ανάσχεση αυτής της πολιτικής με την ανάληψη της διακυβέρνησης. Οι πολίτες δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο την κυβερνητική αυθαιρεσία που υποβαθμίζει τις ζωές τους, που καταστρέφει το περιβάλλον στο οποίο ζουν. Δεν μπορούν να ανεχθούν άλλο την εξυπηρέτηση συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και για το λόγο αυτό δεν θα σταθούν απλοί θεατές του εγκλήματος που συντελείται. Ο σερραϊκός λαός έχει από πολλές δεκαετίες επιδείξει τα περιβαλλοντικά του αντανακλαστικά. Το ίδιο θα κάνει και θα εμποδίσει τα σχέδια για την απαξίωση των περιβαλλοντικών θησαυρών του Νομού».

*Μαζί με το Φορέα της Λίμνης Κερκίνης καταργείται και ο Φορέας Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής, ενώ πριν λίγες μέρες, στις 23/12, είχε δημοσιευτεί το ΦΕΚ που καταργούσε τους φορείς διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, Εθνικού Πάρκου Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης, Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης– Σουφλίου, Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων, και Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

Σχετικές δημοσιεύσεις