Σημαντική πτώση στην τιμή χονδρικής του ρεύματος

Σημαντική πτώση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο καταγράφεται σήμερα, στην προημερήσια αγορά, εξαιτίας κυρίως της αναμενόμενης αυξημένης συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μείγμα.

Συγκεκριμένα η τιμή για αύριο διαμορφώνεται στα 71,87 ευρώ ανά μεγαβατώρα και είναι μειωμένη 36 % σε σχέση με την σημερινή. Ενδεικτικά η μέση τιμή το Μάρτιο – Απρίλιο ήταν στο επίπεδο των 120 ευρώ/ kwh. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου η ζήτηση ενέργειας προβλέπεται αντίστοιχη με τη σημερινή (241 γιγαβατώρες) αλλά το 54,1 % του φορτίου προβλέπεται να καλυφθεί από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (έναντι 35,1 % σήμερα)

Το υπόλοιπο φορτίο καλύπτεται από εισαγωγές (21,9 %), μονάδες φυσικού αερίου (12,8 %), υδροηλεκτρικά (4,6 %) και λιγνίτες (1,8 %). Είναι επίσης ενδεικτικά ότι κατά τις μεσημβρινές ώρες (12-4 μ.μ.), οπότε μεγιστοποιείται η παραγωγή των ΑΠΕ λόγω ηλιοφάνειας, η τιμή του ρεύματος στο Χρηματιστήριο είναι μηδενική.

Αύριο Σάββατο οι προμηθευτές ρεύματος πρόκειται να ανακοινώσουν τα τιμολόγια λιανικής για τον Ιούλιο, τα οποία αναμένονται μειωμένα. Οι επιδοτήσεις για τον επόμενο μήνα έχουν ήδη ανακοινωθεί και διαμορφώνονται στο 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα.

Σχετικές δημοσιεύσεις