Σλοβενία – Απέτυχε η προσπάθεια να απομακρυνθεί από το αξίωμα ο πρωθυπουργός

Ο ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος πρωθυπουργός της Σλοβενίας, ο Γιάνες Γιάνσα, ξεπέρασε χθες Τετάρτη τον κίνδυνο απομάκρυνσής του από το αξίωμα σε κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, έναν μήνα προτού η χώρα αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έπειτα από μια πρώτη αποτυχία της τον Φεβρουάριο, η αντιπολίτευση δεν κατάφερε ούτε αυτή τη φορά να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία για να συντομεύσει την τρίτη θητεία του 62χρονου συντηρητικού πρωθυπουργού: 42 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, αλλά 44 κατά στο σλοβένικο κοινοβούλιο των 90 εδρών.

Τα τέσσερα κόμματα πίσω από τη διαδικασία μομφής επικρίνουν με σφοδρότητα τον κ. Γιάνσα για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία του κορονοϊού, ειδικά το ότι δεν εξασφάλισε παρά ανεπαρκή ποσότητα δόσεων εμβολίων για την COVID-19.

Με 210 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου, η Σλοβενία έχει υποστεί πολύ σκληρό πλήγμα από την πανδημία.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει εξάλλου πιέσεις στο δικαστικό σώμα και επιθέσεις εναντίον ΜΜΕ. Ο σλοβένος πρωθυπουργός δεν έχει διστάσει να επιτεθεί επί προσωπικού σε δημοσιογράφους μέσω Twitter, ενώ έχει αναστείλει τη χορήγηση δημόσιας χρηματοδότησης στο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, το STA.

Ενεργεί κατά τρόπο «αυθαίρετο, αυταρχικό, επιζήμιο και επικίνδυνο», σφυροκόπησε στη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Γιάνι Μοντερντόρφερ. «Γελοιοποιεί τη δημοκρατία, εμπαίζει το κράτος και τους πολίτες» της χώρας, πρόσθεσε.

Ο Γιάνες Γιάνσα, που δεν παρέστη παρά για ελάχιστη ώρα στη συνεδρίαση, απέρριψε τις «παράλογες» κατηγορίες της αντιπολίτευσης, ενώ δεν παρέλειψε να εξαγγείλει ότι η σλοβένικη οικονομία «θα ανακάμψει ταχύτερα από αυτή οποιασδήποτε άλλης χώρας μέλους της ΕΕ».

Επέκρινε την «αξιολύπητη προσπάθεια προνομιούχων να αποσταθεροποιήσουν» τη χώρα των Άλπεων με δύο εκατομμύρια κατοίκους.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός υπέστη πολλές αποσκιρτήσεις στην παράταξή του τους τελευταίους μήνες. Η δημοτικότητά του βρίσκεται στο χαμηλότερό της επίπεδο από την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Μάρτιο του 2020 – οι ευνοϊκές γνώμες για τον τρόπο που ασκεί τα καθήκοντά του δεν ξεπερνούν το 30% -, ενώ οι διαδηλώσεις από τα τέλη Απριλίου στο κέντρο της Λιουμπλιάνας με κεντρικό αίτημα να οργανωθούν πρόωρες εκλογές διαδέχονται η μια την άλλη.

Ο κ. Γιάνσα, ο οποίος κατηγορείται από αρκετούς πως αντιγράφει τον Βίκτορ Όρμπαν, τον εθνικιστή λαϊκιστή πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, έχει επίσης κακή σχέση με τις Βρυξέλλες, την ώρα που η Σλοβενία ετοιμάζεται να πάρει την 1η Ιουλίου το πηδάλιο της ΕΕ.

Σχετικές δημοσιεύσεις