Στον Λιθόποτο η εκπομπή «Κυριακή στο χωριό ξανά»

«Κυριακή στο χωριό ξανά»: ολοκαίνουργια ιδέα πάνω στην παραδοσιακή εκπομπή. Πρωταγωνιστής παραμένει το «χωριό», οι άνθρωποι που το κατοικούν, οι ζωές τους, ο τρόπος που αναπαράγουν στην καθημερινότητα τους τις συνήθειες και τις παραδόσεις τους, όλα όσα έχουν πετύχει μέσα στο χρόνο κι όλα όσα ονειρεύονται.

Η σημερινή εκπομπή ήταν αφιερωμένη στον Λιθότοπο Σερρών. Η γιορτή ξεκινά με χορούς και τραγούδια. Ο Κωστής συνδιαλέγεται με τους κατοίκους και μαθαίνουμε για την ιστορία του τόπου ένα χαρμάνι Ποντίων, Θρακιωτών, Ντόπιων και Βλάχων. Στην Κερκίνη, η γαλήνη και η ομορφιά του υδροβιότοπου αυτού είναι πλέον καιρός να έχει τον απόλυτο σεβασμό από ντόπιους και ξένους.

Ο Kωστής ρίχνει δίχτυα με τον Παναγιώτη και μέσα στη βάρκα κουβεντιάζουν για τα ένδοξα χρόνια της λίμνης που έχει θρέψει χιλιάδες.

Ο Τρύφωνας και ο Σάββας, βουβαλοτρόφοι, μας μιλάνε για τη σκληρή δουλειά που αποζημιώνεται από την ηρεμία της εικόνας των βουβαλιών που δροσίζονται στα νερά. Μία και δυναμική είναι και η ποδοσφαιρική ομάδα «Δόξα» του Λιθότοπου. Ο Λεωνίδας βγάζει το τοπικό περιοδικό «Ο δικός μας Λιθότοπος». Στο σπίτι της Θεανώς, στον κήπο της, ο Κωστής συνομιλεί με τις ντόπιες αμαζόνες καθώς ετοιμάζουν μια παραδοσιακή συνταγή, μαύρα λάχανα με φασόλια.

Στο ζαχαροπλαστείο του, ο Γιάννης φτιάχνει καζάν ντιπί, όταν είναι έτοιμο το φέρνει τούμπα, «άσπρο-μαύρο παοκτσίδικο γλυκό» αναφωνεί! Με ένα παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι «Εγώ τίναν εγάπανα», αποχαιρετούμε τον όμορφο Λιθότοπο.

Σχετικές δημοσιεύσεις