Στόχος η πόλη να έχει το νέο εκθεσιακό της κέντρο ώς το 2026

Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2020 στοχεύει να προκηρύξει τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης η ΔΕΘ-Helexpo AE, με προοπτική το χρηματοδοτικό σχήμα να έχει συσταθεί μέχρι το 2021, τα κατασκευαστικά έργα να ξεκινήσουν το 2022 και η πόλη να έχει τη νέα της αναβαθμισμένη εκθεσιακή υποδομή μέχρι το 2026, έτος κατά το οποίο ο θεσμός της Διεθνούς Έκθεσης συμπληρώνει 100 χρόνια ζωής. Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της 84ης ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί στις 7-15 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενη χώρα την Ινδία. 

Θ.Καράογλου: Να γιορτάσουμε έναν αιώνα ΔΕΘ στο νέο εκθεσιακό

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, επισήμανε ότι στόχος είναι η ανάπλαση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό. Πρόσθεσε πως θεωρεί αυτονόητο ότι το έργο πρέπει να είναι έτοιμο το 2026, στην επέτειο των 100 ετών από την ίδρυση της ΔΕΘ. Όπως είπε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ο πρωθυπουργός ξεχώρισε την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου ως “ένα από τα πέντε εμβληματικά έργα της νέας περιόδου, κάνοντας ειδική αναφορά σε αυτό κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης”.

Συμπλήρωσε ότι το νέο εκθεσιακό κέντρο θα πρέπει να είναι σύγχρονο, να καλύπτει τις ανάγκες και τις νέες προκλήσεις, να αναβαθμίζει και να συμβάλει στην εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας και της Θράκης και φυσικά να δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη, καθιερώνοντας την πόλη ως σημείο αναφοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. “Στόχος είναι (η ανάπλαση) να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό. Για εμάς είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει η διαδικασία -και η γραφειοκρατική και των έργων- να έχει ολοκληρωθεί το 2026, ώστε να είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε τα 100 χρόνια της έκθεσης στο καινούργιο εκθεσιακό κέντρο, το οποίο θα είναι και ένα τοπόσημο για την πόλη, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα στους Θεσσαλονικείς να απολαμβάνουν το 50% περίπου του σημερινού εκθεσιακού κέντρου ως ελεύθερο χώρο πρασίνου και αναψυχής” κατέληξε. 

Απ.Τζιτζικώστας: Η Περιφέρεια εξασφάλισε κονδύλια για το έργο

Στην εξασφάλιση σημαντικών ευρωπαϊκών πόρων για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου έχει ήδη προχωρήσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως επισήμανε ο αρμόδιος περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας. “Είμαστε έτοιμοι, έχοντας εξασφαλίσει ήδη σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους, να συμβάλλουμε και σε αυτό το σημαντικό αναπτυξιακό έργο, χρηματοδοτώντας την κατασκευή νέων σύγχρονων εκθεσιακών εγκαταστάσεων. Και παράλληλα το μεγάλο αυτό έργο φιλοδοξούμε ως διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να το συνδέσουμε με τη συνολική αξιοποίηση και ενοποίηση του συνόλου του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης, από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι” σημείωσε.

Κ.Ζέρβας: Μονόδρομος η ανάπλαση

Ως μονόδρομο χαρακτήρισε την ανάπλαση ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας. “Μετά από δεκαετίες άγονων συζητήσεων και πολλών αντιθέσεων, έχουμε φτάσει σε σημείο να υπάρχει βασική συμφωνία. Η ανάπλαση πρέπει να προχωρήσει, γιατί είναι μια μοναδικής σημασίας ευκαιρία για τη ΔΕΘ αλλά και για την πόλη, που μέσα από την ανάπλαση αναβαθμίζει αισθητικά και λειτουργικά το κέντρο της, αυξάνει το πράσινο και αποτυπώνει στον χώρο τις φιλοδοξίες της. Ο δήμος Θεσσαλονίκης θα υποστηρίξει αυτό το σχέδιο κι αυτή την προσπάθεια. Είναι μονόδρομος αν θέλουμε να υπάρχει ΔΕΘ και αύξηση του ενδιαφέροντος” υπογράμμισε._

Σχετικές δημοσιεύσεις