Συμβουλές για να χάσετε βάρος αν δεν μπορείτε να κάνετε γυμναστική

Ο πιο σίγουρος τρόπος να χάσετε βάρος είναι να τρώτε λιγότερο και να κάνετε παραπάνω άσκηση. Αλλά αυτό δεν είναι εύκολο για όλους.

Μπορεί να μην έχετε τη δυνατότητα να κάνετε σωματική άσκηση, λόγω κάποιου τραυματισμού, κάποιου χρόνιου προβλήματος ή ασθένειας, οπότε να αναγκαστείτε μόνο να κόψετε το φαγητό.

Όπως αναφέρει ο Dr. Scott Cunneen, διευθυντής Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, η άσκηση βοηθά το σώμα μας να κάψει πιο αποτελεσματικά θερμίδες, με το μεταβολισμό να αυξάνεται.

Η άσκηση βοηθά στο να χάσετε βάρος γρηγορότερα από ότι απλά να τρώτε λιγότερο. Αν όμως δεν μπορείτε να ασκηθείτε θα χάσετε βάρος με χαμηλότερους ρυθμούς. Αυτό βέβαια δεν είναι κακό. Η αργή απώλεια βάρους είναι πιο έυκολο να διατηρηθεί από την γρήγορη, όπως αναφέρει ο διαιτολόγος Jill Weisenberger, συγγραφέας του βιβλίου «Prediabetes: A Complete Guide and Diabetes Weight Loss – Week by Week».

Ο Weisenberger ενθαρρύνει εκείνους που θέλουν να χάσουν βάρος να σκεφτούν πιο μακροπρόθεσμα τους στόχους που έχουν θέσει. ΗΗ απώλεια βάρους χωρίς άσκηση σημαίνει ότι θα πρέπει να επικεντρωθείτε περισσότερο στις θερμίδες που τρώτε, ενώ τα τρόφιμα που επιλέγετε θα πρέπει να είναι θρεπτικά. Ένα κιλό ισούται περίπου με 3.500 θερμίδες. Αν το μοιράσετε ομοιόμορφα σε μια εβδομάδα, τότε μειώστε κατά 500 θερμίδες τα ημερήσια γεύματά σας.

Συμβουλές για να χάσεις βάρος χωρίς γυμναστική

Υπομονή: Η διαιτολόγος Heidi Katte, του Milwaukee Technical College στο Μιλγουόκι, συμβουλεύει να είμαστε υπομονετικοί. Ακόμα και αν μπορούμε να ασκηθούμε, απώλεια βάρους είναι πάντα πρόκληση. Οι αποτυχίες που ίσως προκύψουν δεν πρέπει να σας πτοήσουν.

Τα πιάτα παίζουν ρόλο: Πρόκειται μια συνηθισμένη στρατηγική για την απώλεια βάρους, να παίζεται με το μέγεθος του πιάτου και της μερίδας. Σερβίρετε για παράδειγμα μια μερίδα, χρησιμοποιώντας ένα μικρό πιάτο, αντίο για μεγάλο.

Μικρότερες μερίδες: Αν πάτε σε κάποιο εστιατόριο, να φάτε μόνο τη μισή μερίδα από αυτή που σας σέρβιραν. Ζητήστε να πάρετε την υπόλοιπη πακέτο για σπίτι.

Όταν τρώμε, τρώμε: Δεν κάνετε ταυτόχρονα και κάτι άλλο, όπως το να βλέπετε τηλεόραση. Μην σας αποσπάει κάτι την προσοχή, γιατί χωρίς να το καταλάβετε θα φάτε περισσότερο.

Μασάτε αργά: Όταν μασάτε αφήστε κάτω το πηρούνι για να μην τρώτε γρήγορα και καταπίνετε αργά.

Φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες μας βοηθάνε να μείνουμε περισσότερη ώρα χορτάτοι. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για τις γυναίκες είναι 25 γραμμάρια, ενώ για τους άνδρες 38. Οι περισσότεροι βέβαια φτάνουν με το ζόρι τα 10.

Περισσότερο νερό: Οι φυτικές ίνες μαζί με το νερό είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός για να χάσετε βάρος. Και το νερό, όπως και οι φυτικές ίνες, σαν βοηθά να χορτάσετε για περισσότερη ώρα, ειδικά όταν αντικαταστήσετε τα ζαχαρώδη ροφήματα με τις πολλές θερμίδες με αυτό.

Υγιεινά τρόφιμα: Όταν θέλετε να φάτε ένα σνακ, συνήθως πάτε προς τα πατατάκια, τα μπισκότα και άλλες όχι και τόσο θρεπτικές επιλογές. Για να το αποφύγετε, γεμίστε με πιο υγιεινά σνακ τα ντουλάπια, γεμίστε το ψυγείο με λαχανικά και αν θέλετε πολλά σνακ, μπορείτε να φάτε φρούτα.

Περισσότερη πρωτεΐνη: Παρόλο που όλοι χρειαζόμαστε ένα υγιεινό μείγμα σύνθετων υδατανθράκων, υγιεινών λιπών και πρωτεϊνών, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες χορταίνουν και νιώθετε κορεσμό για πολλές ώρες. Η τρέχουσα συνιστώμενη ημερήσια δόση πρωτεΐνης είναι 10% έως 35% των συνολικών θερμίδων σας.

Σχετικές δημοσιεύσεις