Τέλη κυκλοφορίας 2021 – Η ψηφιακή κατάθεση πινακίδων και τα τσουχτερά πρόστιμα

Σημαντικές αλλαγές στο σύστημα κατάθεσης πινακίδων και απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας φέρνει μια νέα διάταξη.

Πρόκειται για το σύστημα ψηφιακής κατάθεσης πινακίδων, το οποίο θα προβλέπει την ακινησία του οχήματος και τη μη καταβολή των τελών κυκλοφορίας. Η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία της νέας πλατφόρμας «MyCar», στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ.

Μέσω της πλατφόρμας θα δηλώνεται η ακινησία το οχήματος, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα κρατούν στο σπίτι τους τις πινακίδες και θα «γλιτώνουν» τα τέλη κυκλοφορίας.

Παρά ταύτα, όσοι κάνουν χρήση του νέου συστήματος για τη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων και την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και συνεπείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπει κλίμακες προστίμων που θα ξεκινούν από τις 10.000 ευρώ για την πρώτη παράβαση και ενδέχεται να φτάνουν έως και τις 30.000 ευρώ για τους υπότροπους.

Η προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας 2021 εκπνέει την 31η Δεκεμβρίου 2020. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ωστόσο, ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών που έχει διαμορφώσει η πανδημία θα δοθεί παράταση. Το πρώτο σενάριο είναι για παράταση 15 ημερών, ωστόσο εξετάζεται η μετάθεση της προθεσμίας έως και για έναν ή δυο μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 θα τεθεί σε ισχύ ένα νέο σύστημα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας. Το νέο σύστημα θα έχει ως βάσει το πρότυπο Worldwide Light Test Procedure με συνέπεια να αλλάξουν οι κλίμακες ταξινόμησης και τα ποσά.

Σχετικές δημοσιεύσεις