“Ελλάδα και Ισραήλ ενισχύουν τη συνεργασία τους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο”

Ελλάδα και Ισραήλ ενώνουν τις δυνάμεις τους στον τομέα της ασφάλειας, με έμφαση στα γεωπολιτικά ζητήματα που επηρεάζουν την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η στρατηγική συνεργασία ανακοινώθηκε μετά από συνάντηση μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και του Ισραηλινού ομόλογού του, Ιώβ Γκάλαντ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο χώρες επεσήμαναν την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που υπάρχουν στην περιοχή. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, δήλωσε πως η χώρα του αντιτίθεται απερίφραστα σε κάθε προσπάθεια αλλαγής συνόρων με τη χρήση βίας και χαρακτήρισε τον αναθεωρητισμό ως τη μεγαλύτερη απειλή για την περιοχή.

Οι δύο υπουργοί επισήμαναν τη σημασία της εμβάθυνσης της συνεργασίας τους στον στρατιωτικό τομέα και της ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Παράλληλα, επισήμαναν την ευκαιρία να προωθήσουν την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μέσω σταθερών και ασφαλών συμμαχιών.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας του Ισραήλ, Ιωβ Γκαλάντ, υπογράμμισε την σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και της Κύπρου, που αποτελεί κοινό εταίρο, για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Επισήμανε πως αυτή η συνεργασία είναι μια υπόσχεση για ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και τη διαφορά που υφίσταται σχετικά με την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας. Εξέφρασε την ελπίδα για μία νέα διαδικασία επανεκκίνησης μιας πιο ειλικρινούς σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να παραπέμψουν τη διαφορά στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Τέλος, αναμένεται πως στις αρχές Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στη Λευκωσία, με σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας τους και την αντιμετώπιση των προκλήσεων στην περιοχή.

Β. Σπανουδάκης

Σχετικές δημοσιεύσεις