Ταξιδεύει για τις ΗΠΑ η μικρή αδελφή του αγάλματος της Ελευθερίας

Ένα αντίγραφο μικρότερης κλίμακας του αγάλματος της Ελευθερίαςξεκίνησε το ταξίδι του από τη Γαλλία στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πίσω μέρος ενός φορτηγού, ακολουθώντας το ταξίδι που έκανε πριν από έναν αιώνα η μεγάλη αδερφή του, η οποία τώρα κοιτάζει πάνω από το λιμάνι της Νέας Υόρκης.

Το αντίγραφο, ύψους 2,83 μέτρων, το δανείζει ένα μουσείο του Παρισιού στις Ηνωμένες Πολιτείες για 10 χρόνια για να ενισχύσει τη γαλλοαμερικανική φιλία.

Τη Δευτέρα, οι εργάτες χρησιμοποίησαν γερανό για να ανυψώσουν απαλά το άγαλμα από τον πλίνθο του στο Παρίσι. Στη συνέχεια το έβαλαν με την πλάτηστο πίσω μέρος ενός φορτηγού, αφού το κάλυψαν με πλαστική μεμβράνη και μπλοκ αφρού για προστασία.

Μόλις βρεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα παρουσιαστεί στην Ουάσινγκτον.

«Η γαλλο-αμερικανική φιλία θα επισφραγιστεί κάτω από το σύμβολο της ελευθερίας», δήλωσε ο Ολιβιέ Φαρόν, γενικός διευθυντής του Conservatoire National des Arts et Metiers, του ιδρύματος που επιβλέπει το μουσείο. «Θα ανοίξει μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών, και αυτό θέλουμε».

Η μεγαλύτερη έκδοση του αγάλματος της Ελευθερίας δόθηκε από τη Γαλλία στις Ηνωμένες Πολιτείες ως δώρο και ολοκληρώθηκε το 1886.

Το μικρότερο αντίγραφο σχεδιάστηκε το 1878 από τον Frédéric Auguste Bartholdi, τον ίδιο γλύπτη που – με τη βοήθεια του μηχανικού Gustave Eiffel – δημιούργησε τη μεγαλύτερη έκδοση.

Σχετικές δημοσιεύσεις