Τα εργοτάξια δίνουν τη θέση τους σε έτοιμα έργα

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη στην εκδήλωση για την παράδοση του τμήματος Λαμία – Καλαμπάκα του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας Ε65. Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

  • Παραδίδουμε πια στην κυκλοφορία το μεγαλύτερο τμήμα ενός πολύ σημαντικού δρόμου. … Δυόμισι ώρες για να πάει κανείς από την Αθήνα στην Καρδίτσα, τρεις ώρες για να πάει στα Τρίκαλα. Προσβασιμότητα για ένα τόσο όμορφο αλλά και τόσο δοκιμασμένο κομμάτι της πατρίδας μας, τη Δυτική Θεσσαλία. Και βέβαια, οι προοπτικές για τη σύνδεση, όπως είπαμε, με την ολοκλήρωση του έργου, με τη Δυτική Μακεδονία, με την Ήπειρο. Ένας δρόμος πραγματικά τεράστιας αναπτυξιακής σημασίας.
  • Εδώ βλέπετε δύο χρηματοδοτικά εργαλεία: το γνωστό σε όλους μας ΕΣΠΑ, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης. Θέλω να θυμίσω ότι το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο δημιουργήθηκε αμέσως μετά την κρίση του Covid. Βάλαμε κι εμείς το δικό μας χεράκι, με την επιμονή μας ώστε να δημιουργηθεί αυτό το Ταμείο. Έχουμε διεκδικήσει συνολικά 36 δισεκατομμύρια ευρώ σε πόρους, σε άμεσες μεταβιβάσεις, επιχορηγήσεις αλλά και δάνεια. Και το βόρειο τμήμα του Ε65 κατασκευάζεται και χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. 
  • Το 2019 είχαμε δεσμευτεί, όταν οι Έλληνες πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν για πρώτη φορά, να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα απέραντο εργοτάξιο. Σήμερα τα εργοτάξια πια δίνουν σταδιακά τη θέση τους σε έτοιμα έργα, προς όφελος όλων των τοπικών κοινωνιών. Αλλά, φυσικά, ο σχεδιασμός και η ολοκλήρωση των μεγάλων έργων είναι μια διαρκής διαδικασία, η οποία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.
  • Κλείνουμε σιγά-σιγά τις εκκρεμότητές μας με το παρελθόν ως προς την ολοκλήρωση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων εθνικής εμβέλειας. Ο δρόμος Πάτρας – Πύργου βαίνει και αυτός προς ολοκλήρωση και η μεγάλη εκκρεμότητα του Βόρειου Οδικού Άξονα της Κρήτης έχει πια δρομολογηθεί, ώστε να έχουμε τη βεβαιότητα ότι έχουμε τη χρηματοδότηση αλλά και το σχήμα εκείνο το οποίο θα φέρει εις πέρας αυτό το τόσο σημαντικό οδικό έργο για την Κρήτη. Ταυτόχρονα, βέβαια, και άλλα έργα περιφερειακής σημασίας δρομολογούνται: η σύνδεση της Λαμίας με το Καρπενήσι, το κομμάτι του βόρειου άξονα της Εύβοιας, ώστε η Βόρεια Εύβοια να γίνει προσβάσιμη με έναν σύγχρονο και ασφαλή δρόμο, ο δρόμος Γιάννενα – Κακαβιά.

Σχετικές δημοσιεύσεις