Τι είναι η βρώμικη βόμβα που τρομάζει Μόσχα και διεθνή κοινότητα

Οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας έκαναν λόγο για αυξημένη επικινδυνότητα να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία την “βρώμικη βόμβα” σε έδαφος της Ρωσίας ή στα κατεχόμενα από τους Ρώσους εδάφη.

Συγκεκριμένα, τη Κυριακή 23 Οκτωβρίου ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Τουρκίας για τις «ανησυχίες του σε σχέση με ενδεχόμενες προκλήσεις εκ μέρους της Ουκρανίας με την καταφυγή σε μια “βρώμικη βόμβα”».

Η Ουκρανία διαψεύδει τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού και κάνει λόγο για προβοκάτσια και προσπάθεια να στραφεί το ενδιαφέρον και τα βλέμματα αλλού και όχι στις κτηνωδίες των Ρώσων που καταγγέλει.

Τι είναι όμως η “βρώμικη βόμβα” και γιατί έχει θέσει σε ετοιμότητα όλη την Ευρώπη;

Πρόκειται για μια βόμβα που συνδυάζει παραδοσιακή εκρηκτική ύλη, τύπου δυναμίτη και ραδιενεργά υλικά.

Όταν γίνεται η έκρηξη η μόλυνση εισχωρεί στο έδαφος, ενώ ραδιενέργεια μεταφέρεται και με τον καπνό που δημιουργείται από την έκρηξη.

Δεν μοιάζει με πυρηνικό όπλο, κατά κανόνα δεν μπορεί να σκοτώσει απευθείας, αλλά μπορεί να προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή και να προκαλέσει προβλήματα υγείας σε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, που θα μείνουν για πολλά χρόνια.

Η δυνατότητα να καθαρίσει μια περιοχή που έχει πέσει μια τέτοια βόμβα είναι μικρή, ενώ και το κόστος είναι τεράστιο.

Επίσης είναι δύσκολο να αναγνωριστεί πριν γίνει επικίνδυνο για τον κόσμο και δοθεί εντολή για εκκένωση.

Τα ραδιενεργά υλικά είναι εύκολο να βρεθούν, αφού η Ουκρανία έχει χρόνια πυρηνικό εργοστάσιο και τα απόβλητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αυτό το σκοπό.

Σχετικές δημοσιεύσεις