Το «αγαπημένο» μπαχαρικό που ανακουφίζει τις αρθρώσεις και αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου

Γνωστό σε όλους μας το μαύρο πιπέρι, υπάρχει σε κάθε σπίτι και επάξια έχει κερδίσει τον τίτλο του πιο δημοφιλούς μπαχαρικού παγκοσμίως.

Αν δοκιμάσατε κάποιο άνοστο φαγητό, το πιο πιθανό είναι να προσπαθήσατε να βελτιώσετε τη γεύση του, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.

Από τα δύο, εκείνο που ωφέλησε περισσότερο την υγεία σας, είναι το μαύρο πιπέρι, ούτε κατά διάνοιαν κρύβει τους κινδύνους που συνοδεύουν το πολύ αλάτι.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Αντιθέτως, παρέχει οφέλη στην υγεία τα οποία δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, λέει η διαιτολόγος Dr. Gillian Culbertson, από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής της Cleveland Clinic.

Αν και δεν έχουν γίνει εκτενείς μελέτες για το μπαχαρικό αυτό, οι υπάρχουσες υποδηλώνουν πως ασκεί πολλές ευνοϊκές επιδράσεις στον οργανισμό, λέει.

Το μαύρο πιπέρι, που στην ουσία είναι τα αποξηραμένα μούρα του φυτού Piper nigrum, αποτελεί μέρος της παραδοσιακής ινδικής ιατρικής εδώ και χιλιάδες χρόνια. Και στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το μαύρο πιπέρι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της επιληψίας.

Η ιστορία του «βασιλιά των μπαχαρικών» ξεκινά από την Ινδία το 2000 π.Χ. όπου συλλέχθηκε πρώτη φορά από μια ανθοφόρα ποά που ονομάζεται πιπερόδεντρο. Σύντομα, οι μικροσκοπικοί καρποί του αναρριχώμενου φυτού εκτιμήθηκαν τόσο για τη γεύση, όσο και τα οφέλη στην υγεία και έτσι η διάδοση στα πέρατα του κόσμου δεν άργησε να έρθει.

Μέχρι τον 10ο αιώνα, το μαύρο πιπέρι ήταν το πιο επιθυμητό καρύκευμα, ενώ για πολλές χώρες η αξία του ήταν ανάλογη με αυτή των μαργαριταριών, αφού δεν ήταν λίγοι αυτοί που το χρησιμοποιούσαν αντί για χρήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και στον Ιπποκράτη, το πιπέρι, χρησιμοποιούνταν σαν φάρμακο. Όταν έφτασε στην Ευρώπη μάλιστα η τιμή του άγγιζε αυτή του.. χρυσού!

8_hriseis_toy_mayroy_piperioy_poy_den_ehoyn_shesi_me_ti_mageiriki.jpg

Είναι ένα από τα βασικά συστατικά στο μαύρο πιπέρι είναι το αλκαλοειδές πιπερίνη.

Η πιπερίνη έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, σύμφωνα με μελέτες στο εργαστήριο.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως ασκεί και αντιφλεγμονώδη δράση, προσθέτει η Dr. Culbertson.

Μία από αυτές έδειξε πως όταν το μαύρο πιπέρι συνδυάζεται με κουρκουμά και πιπερόριζα (τζίντζερ), οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του φτάνουν στα επίπεδα των φαρμάκων για την οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο.

Οφέλη

  • Απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Τα οφέλη του μαύρου πιπεριού δεν τελειώνουν εδώ. Η πιπερίνη συμβάλλει στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος και η βήτα-καροτίνη (ή β-καροτένιο), σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.
  • Επιπλέον, εντείνει τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες άλλων μπαχαρικών, όπως ο κουρκουμάς. Και αυτό, διότι διεγείρει την απορρόφηση της δραστικής ουσίας του, της κουρκουμίνης.
  • Βοηθάει τον οργανισμό να αποβάλει τις βλαβερές τοξίνες διότι λειτουργεί ως διουρητικό και ενισχύει την εφίδρωση.
  • Μειώνει τις στομαχικές διαταραχές και προλαμβάνει το σχηματισμό εντερικών αερίων.
  • Το εξωτερικό στρώμα του πιπερόκοκκου βοηθάει στη διάσπαση των λιποκυττάρων. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι μας βοηθά να χάσουμε βάρος, «καίγοντας» παράλληλα το λίπος.
  • Το μαύρο πιπέρι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και για το κρύωμα στο στήθος. Αυτό γιατί συμβάλει στην καταπολέμηση της συμφόρησης. Το ιδανικό «φάρμακο» για το κρυολόγημα είναι να προσθέσετε μία κουταλιά σε ένα φλιτζάνι τσάι με γεύση μέντας.
  • Βοηθάει την διαδικασία της πέψης. Πώς συμβαίνει αυτό; Όταν καταναλώνουμε πιπέρι, διεγείρονται οι γευστικοί κάλυκες και στέλνουν σήμα στο στομάχι να αυξήσουν την παραγωγή του υδροχλωρικού οξέος. Το υδροχλωρικό οξύ βοηθάει το σώμα μας να αφομοιώσει τα τρόφιμα.
  • Τέλος, τα άτομα που υποφέρουν από ήπια ανορεξία, καταναλώνοντας πιπέρι, βοηθάνε τον οργανισμό τους να ανακτήσει την όρεξη του, λόγω του ότι διεγείρει τους γευστικούς κάλυκες.

Μολονότι, όμως, το μαύρο πιπέρι δεν κρύβει τους ίδιους κινδύνους με το αλάτι, η υπερκατανάλωσή του δεν είναι αθώα.

«Πολλοί άνθρωποι παραπονούνται πως νιώθουν στομαχικά ενοχλήματα όταν το παρακάνουν. Τα ενοχλήματα αυτά συνήθως είναι καούρες ή δυσπεψία και σίγουρα δεν είναι ευχάριστα», λέει η ειδικός.

Ποια είναι λοιπόν η «ποσότητα ασφαλείας»;

Η απάντηση πρακτικά εξαρτάται από τη γεύση και το στομάχι σας. Καλό είναι όμως να μην το παρακάνετε, διότι η γεύση του μπορεί να καλύψει όλες τις άλλες.

Αν πάντως το ζητούμενο είναι τα οφέλη του στην υγεία, τότε μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή για την απορρόφηση του σιδήρου και άλλων συστατικών. Πόσο μικρή; «Ένα όγδοο από το κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό», λέει η Dr. Culbertson. «Είναι μία ποσότητα που συνήθως δεν δημιουργεί στομαχικά ενοχλήματα».

Βάλτε το μαύρο πιπέρι στην διατροφή σας και κάντε ένα ανεκτίμητο «δώρο» στον οργανισμό σας!

Σχετικές δημοσιεύσεις