Το αρωματικό μπαχαρικό που προστατεύει ήπαρ, καρδιά και δόντια

Το κάρδαμο, γνωστό και ως κακουλέ, αποτελεί το μπαχαρικό που χρησιμοποιείται από παλιά στη γαστρονομία και την ιατρική. Παρόλο που οι περιοχές προέλευσης του βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, το κάρδαμο έχει εξελιχθεί σε ιδιαίτερα δημοφιλές μπαχαρικό της Δύσης.

Το κάρδαμο προέρχεται από τους σπόρους διαφορετικών φυτών που ανήκουν στην ίδια κατηγορία με το τζίντζερ. Έχει μία ξεχωριστή γεύση που το κάνει να συμπληρώνει τέλεια και τα γλυκά και αλμυρά πιάτα ενώ αλλού χρησιμοποιείται ακόμα και στο τσάι και τον καφέ.  Αποτελεί ένα από τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής αφού περιέχει φυτοχημικά που έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Οι μορφές που βρίσκει κανείς το κάρδαμο στην αγορά είναι σε σπόρους, σε προαλεσμένη σκόνη, σε αιθέριο έλαιο και ως φυτικό συμπλήρωμα σε μορφή κάψουλας.

Το διάσημο, για τα οφέλη του, μπαχαρικό, έχει αποτελέσει πολλές φορές την αφορμή για να διεξαχθούν αρκετές έρευνες , αφού περιλαμβάνει οφέλη για την υγεία

Αντιμικροβιακές ικανότητες 

Το έλαιο από τον καρπό του καρδάμου μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια και τους μύκητες. Ειδικότερα, έρευνα έχει δείξει πως το αιθέριο έλαιο του κάρδαμου είναι αποτελεσματικά ικανό να σκοτώσει πολλά είδη βακτηρίων, καταστρέφοντας την κυτταρική τους μεμβράνη.

Μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτης

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει πως το κάρδαμο θα μπορούσε να βοηθήσει σε κάποιες πτυχές του μεταβολικού συνδρόμου.

Το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από υψηλές τιμές πίεσης, χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων, σακχάρου και αυξημένο σωματικό βάρος και θεωρείται παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2.

Μελέτη σε ζώα, στην οποία οι ερευνητές είχαν χορηγήσει σε αρουραίους μία διατροφή υψηλή σε υδατάνθρακες και λίπος, φάνηκε πως τα τρωκτικά που κατανάλωσαν προαλεσμένη σκόνη καρδάμου είχαν χαμηλότερο βάρος και καλύτερες τιμές χοληστερόλης από εκείνα που δεν την έλαβαν.

Σε άλλη μελέτη, οι ερευνητές έδωσαν σε 83 άτομα με διαβήτη τύπου 2 είτε πράσινο κάρδαμο είτε εικονικό φάρμακο. Όσοι έλαβαν το κάρδαμο είδαν πολλά οφέλη στην υγεία τους, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της αιμοσφαιρίνης A1c και των επιπέδων ινσουλίνης, μετά από 10 εβδομάδες.Image

Το αρωματικό μπαχαρικό που προστατεύει καρδιά και ήπαρ

Καρδιακή υγεία

Κάποιες έρευνες σε ζώα έχουν συσχετίσει το κάρδαμο με την ενίσχυση της καρδιακής υγείας, ωστόσο απαιτούνται νεότερες και μεγαλύτερες έρευνες σε ανθρώπους για να επιβεβαιωθεί η προαναφερθείσα έρευνα.

Σε άλλη έρευνα σε αρουραίους, οι ερευνητές βρήκαν πως το έλαιο καρδάμου βελτίωσε τις τιμές χοληστερόλης τους. Οι ερευνητές χορήγησαν διατροφή υψηλή σε χοληστερόλη για 8 εβδομάδες και οι αρουραίοι που έλαβαν το εκχύλισμα κάρδαμου είχαν σημειώσει σημαντική μείωση στα επίπεδα χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, μέχρι το τέλος της έρευνας.

Στοματική υγεία

Το κάρδαμο βοηθά στην εξισορρόπηση του pH στο στόμα. Αιώνες τώρα, οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για να προσφέρουν νότες φρεσκάδας στην αναπνοή τους αλλά και για να αντιμετωπίσουν τα βακτήρια του στόματος, μια κοινή αιτία κακής αναπνοής, τερηδόνας και ουλίτιδας.

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του το καθιστούν ιδανικό στη διάσπαση των βακτηρίων που προκαλούν ουλίτιδα.

Υγεία του ήπατος

Στην αγιουρβεδική διατροφή οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το κάρδαμο για τις αποτοξινωτικές του ιδιότητες. Παρότι δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες που το αποδεικνύουν αυτό, ωστόσο το κάρδαμο φαίνεται πως θετικές επιδράσεις στο ήπαρ, που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό.

Σε μελέτη που συμμετείχαν άτομα με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, τα οποία ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, και έλαβαν συμπληρώματα κάρδαμου παρατηρήθηκαν βελτιώσεις στους δείκτες ηπατικής λειτουργίας.

Σχετικές δημοσιεύσεις