Το «εξωγήινο» νησί χωρίς.. θάλασσα

Το νησί Kubu (Κούμπου) είναι ένα νησί βράχου γρανίτη που βρίσκεταιστο Makgadikgadi Pan, το μεγαλύτερο συγκρότημα αλάτων στον κόσμο, σε μια έρημο της Βόρειας Μποτσουάνα.Image

 νησί Kubu

Οι Αλυκές καλύπτουν την αρχαία λίμνη Makgadikgadi, η οποία άρχισε να εξατμίζεται πριν από εκατομμύρια χρόνια και στην θέση της βρίσκεται η μεγαλύτερη λεκάνη αλατιού του κόσμου καταλαμβάνοντας έκταση 16.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων

 νησί Kubu

Για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, το ξηρό τοπίο, ακατοίκητο από τον άνθρωπο, χαρακτηρίζεται από απολιθωμένες παραλίες και μεγάλα, θεαματικά δέντρα baobab.

Το νερό της λίμνης είτε εξατμίστηκε, είτε μετατοπίστηκε μακριά από την τεκτονική δραστηριότητα με αποτέλεσμα να γίνει μια λευκή έρημος.

 νησί Kubu

Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε την παρουσία  προϊστορικών ανθρώπων μέσα από άφθονα ευρήματα προϊστορικών εργαλείων, ορισμένα από τα οποία έχουν χρονολογηθεί αρκετά νωρίτερα από την εποχή του Homo Sapiens.

Το νησί βρίσκεται σε κοντινή απόσταση απο τις ορεινές πόλεις Οπάρα και Λετλακάνε και ειναι προσβάσιμο μέσω του Μαστούνο με όχημα 4Χ4. Το νησί είναι εθνικό μνημείο και θεωρείται ιερός τόπος από τους ιθαγενείς της περιοχής.

Σχετικές δημοσιεύσεις