Το ζεστό μπάνιο συμβάλλει στην πρόληψη της υπέρτασης

Θα μπορούσε ένα ζεστό μπάνιο το βράδυ να βοηθήσει τους ηλικιωμένους να απομακρύνουν τον κίνδυνο υπέρτασης; Σύμφωνα με νέα ιαπωνική μελέτη, κάτι τέτοιο μπορεί πράγματι να λειτουργήσει.

Ο ισχυρισμός έρχεται σε συνέχεια έρευνας που εξέτασε τον κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης στους ηλικιωμένους κάτοικους του Beppu, μιας πόλης στην Ιαπωνία ευρέως γνωστής για τις φυσικές θερμές πηγές της.

Η νέα ανάλυση αποκάλυψε ότι όσοι ηλικιωμένοι επέλεγαν να κάνουν μια βουτιά στις θερμές πηγές μετά τις 7 μ.μ., είχαν 15% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση.Remaining Time-0:00FullscreenMute

«Έμεινα έκπληκτος με τα ευρήματά μας», είπε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Satoshi Yamasaki, σχολιάζοντας τη συνήθεια να κάνει κάποιος μπάνιο σε ζεστές πηγές και το ιατρικό ιστορικό περίπου 11.000 ντόπιων ηλικίας 65 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ηλικιωμένων που ρωτήθηκαν το 2011 αντιπροσώπευε περίπου το ένα τρίτο όλων των ηλικιωμένων που ζούσαν στο Beppu εκείνη την εποχή, ενώ σχεδόν 4 στους 10 είτε είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση όταν ρωτήθηκαν είτε είχαν ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Όλοι οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες σχετικά με το ιστορικό σωματικών και ψυχικών παθήσεων, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, κατάθλιψη, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, ουρική αρθρίτιδα, άσθμα, διαβήτη, νεφρική νόσο και αλλεργίες.

Επιπλέον, οι ερωτηθέντες ανέφεραν τις συνήθειές τους για το λουτρό σε πηγές, συμπεριλαμβανομένου του πόσο συχνά πήγαιναν για μπάνιο, πόση ώρα έμεναν στο νερό, ποια ώρα της ημέρας πήγαιναν συνήθως και πόσα χρόνια ακολουθούσαν αυτή τη συνήθεια.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα τακτικά μπάνια σε θερμό νερό τη νύχτα, πρόσφεραν «σημαντική προστασία» όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης στους ηλικιωμένους Ιάπωνες.

Αναφορικά με το λόγο που συμβαίνει αυτό, ο Yamasaki είπε ότι πιθανότατα σχετίζεται με την ικανότητα του νυχτερινού μπάνιου να βοηθά στη μείωση του στρες.

Μπορεί επίσης να βοηθά τους ηλικιωμένους να κοιμούνται πιο γρήγορα στη συνέχεια, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι το να κοιμάται κανείς νωρίς συνεπάγεται καλύτερο ύπνο και χαμηλότερη αρτηριακή πίεση.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος, καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού, χρόνιας νεφρικής νόσου και πρόωρου θανάτου, αποτελεί όμως έναν τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου που μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο.

Για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης συστήνεται η λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού και η λήψη μέτρων για την απώλεια βάρους, όπως περισσότερη άσκηση και μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η μείωση του άγχους και η βελτίωση της ποιότητας του ύπνου έχουν επίσης συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Scientific Reports.

Σχετικές δημοσιεύσεις