Υιοθετημένοι από τη Νότια Κορέα στην Δανία, ζητούν να διερευνηθούν οι υιοθεσίες

Δεκάδες Νοτιοκορεάτες υιοθετημένοι που στάλθηκαν σε Δανούς γονείς ως παιδιά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 ζήτησαν από την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας να διερευνήσει τις συνθήκες γύρω από τις υιοθεσίες τους, οι οποίες, όπως λένε, αλλοιώθηκαν από πρακτικές που παραποιούσαν ή απέκρυπταν την προέλευση των παιδιών.

Η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας Σεούλ έχει στη διάθεσή της έως και τέσσερις μήνες για να αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί την αίτηση που κατατέθηκε συλλογικά την Τρίτη από τους 53 υιοθετούμενους στη Δανία.

Εάν η επιτροπή αποδεχτεί το αίτημα, θα μπορούσε να προκαλέσει την πιο εκτεταμένη έρευνα για υιοθεσίες από αλλοδαπούς στη Νότια Κορέα, η οποία ποτέ δεν συμβιβάστηκε πραγματικά με τη φρενίτιδα των εξαγωγών παιδιών της χώρας που σχεδιάστηκε από προηγούμενες στρατιωτικές κυβερνήσεις.

Περίπου 200.000 Νοτιοκορεάτες υιοθετήθηκαν στο εξωτερικό τις τελευταίες έξι δεκαετίες, κυρίως από λευκούς γονείς στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. «Κανείς από εμάς δεν είναι ορφανός», είπε ο Πίτερ Μόλερ (φωτογραφία), δικηγόρος και συνεπικεφαλής της Ομάδας για τα Δικαιώματα της Κορέας της Δανίας, καθώς περιέγραψε τα μέλη της ομάδας που υπέβαλαν αίτηση για έρευνα σήμερα Τρίτη.

«Σε πολλά χαρτιά, το κράτος της Κορέας εκείνη την εποχή, που αναφέρουν ότι βρέθηκαν άνθρωποι στους δρόμους, έχουν αλλοιωθεί», είπε. «Αν κάνεις λίγο μαθηματικά, αυτό θα σήμαινε ότι από τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 η Σεούλ θα πλημμύριζε από καλάθια με παιδιά που κείτονταν στους δρόμους.

Τα υπόγεια θα γεμίσουν με αναφορές χαμένων παιδιών στα αστυνομικά τμήματα». Ο Μόλερ, ο οποίος υιοθετήθηκε στη Δανία το 1974, είπε ότι περίπου 50 ακόμη μέλη της ομάδας αναμένεται να συμμετάσχουν στην αίτηση και ότι σχεδιάζει να επιστρέψει στη Νότια Κορέα με τους φακέλους τους τον Σεπτέμβριο. Η εφαρμογή αναφέρει μια σειρά από παράπονα που τονίζουν τον τρόπο με τον οποίο πολλά παιδιά απομακρύνθηκαν απρόσεκτα ή άσκοπα από τις οικογένειές τους στη Νότια Κορέα εν μέσω χαλαρής κρατικής παρακολούθησης και έλλειψης δέουσας επιμέλειας.

Σχετικές δημοσιεύσεις