Φλούδα πορτοκαλιού – Το υπερόπλο της διατροφής μας!

Τα πορτοκάλια είναι εσπεριδοειδή, γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C και με πολλά οφέλη για την υγεία.

Η φλούδα του πορτοκαλιού έχει 4 φορές περσσότερεςφυτικές ίνες από τις φέτες πορτοκαλιού και είναι πλούσια σε φλαβονοειδή τα οποία διαθέτουν αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές, καθώς και αντιφλεγμονώδειςιδιότητες.

Πετώντας τις φλούδες του πορτοκαλιού, αγνοούμε τις εξαιρετικές ιδιότητες που μπορούν να μας προσφέρουν.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Θα θέλατε να μάθετε ποιες είναι αυτές οι ιδιότητες και ποια τα οφέλη της φλούδας πορτοκαλιού;

Η φλούδα πορτοκαλιού περιέχει μιά  αξιοσημείωτη θρεπτικότατη ουσία η οποία ονομάζεται d-limonene
Το d-limonene είναι τερπένιο και είναι το κύριο συστατικό στις φλούδες των εσπεριδοειδών και ειδικά του πορτοκαλιού με περιεκτικότητα περίπου 97%

Η d-limonene έχει γίνει γνωστό ότι έχει πολλά οφέλη για την υγεία:

Είναι μιά αξιοσημείωτη αντικαρκινική ουσία. Σε μια μελέτη πληθυσμού, εκείνοι που κατανάλωναν φλούδα εσπεριδοειδών, ως κύρια πηγή διαιτητικού d-limonene, είχαν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν μόνο εσπεριδοειδή ή τους χυμούς τους.

Μια άλλη μελέτη σε γυναίκες που διαγνώστηκαν πρόσφατα με καρκίνο του μαστού παρουσιάστηκε σημαντική μείωση, μέχρι και 22%, της έκφρασης των κυττάρων του όγκου του μαστού μετά από λήψη 2gr d-limonene καθημερινά για 2-6 εβδομάδες
Επιπλέον, η έρευνα διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με d-limonene ανέστειλε την ανάπτυξη όγκων του δέρματος με την πρόληψη της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες

Είναι μιά εναλλακτική και φυσική θεραπεία για την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τη γνωστή μας καούρα

Το εκχύλισμα της φλούδας του πορτοκαλιού έχει μιά καταπληκτική ικανότητα να εξουδετερώνει το γαστρικό οξύ και να προστατεύει τον οισοφάγο.

Έχει ισχυρές αγχολυτικές, ηρεμιστικές,αντιβακτηριακές ιδιότητες – αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων, μυκήτων και ορισμένων παρασίτων

Άλλα οφέλη της φλούδας πορτοκαλιού:

Καταπολεμά τις λοιμώξεις

Φυσικά, οι φλούδες των πορτοκαλιών διαθέτουν περισσότερες ιδιότητες από τη σάρκα του και μας προστατεύουν από τις λοιμώξεις. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες οι οποίες προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα από κρυολογήματα και γρίπες. Καταπληκτικό, σωστά;

Υποστηρίζει την υγιή πέψη καθώς προστατεύει από τα έλκη του στομάχου.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Ξαφνιαστήκατε; Από τώρα και στο εξής, να μην ξεχνάτε ότι οι φλούδες των πορτοκαλιών είναι φυσικοί σύμμαχοι για την απώλει βάρους. Αν τις χρησιμοποιήσετε όταν φτιάχνετε τσάι, θα αυξήσετε τον μεταβολισμό σας, θα εξαλείψετε το λίπος από το σώμα σας και θα ενισχύσετε τα ενεργειακά σας επίπεδα. Μπορείτε να πίνετε δυο ποτήρια τσάι την ημέρα, ένα μόλις ξυπνάτε και ένα το απόγευμα.

Μειώνει την χοληστερίνη

Οι φλούδες των πορτοκαλιών περιέχουν εσπεριδίνη.  Πρόκειται για ένα φλαβονοειδές που έχει την ιδιότητα να μεταβολίζει τα λιπίδια στο αίμα και για να το πετύχει αυτό μειώνει το λίπος που υπάρχει στο αίμα. Οι φλούδες των πορτοκαλιών περιέχουν 20% περισσότερη εσπεριδίνη από την σάρκα τους. Γι αυτό το λόγο μην διστάσετε να τις δοκιμάσετε. Τέλος, μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την χοληστερίνη.

Φρεσκάρει την αναπνοή.

Αφαιρείς το λευκό τμήμα της φλούδας και μασάς το εξωτερικό χρωματιστό τμήμα (είναι αυτό που περιέχει όλα τα αιθέρια έλαια). Απαραίτητη προϋπόθεση τα φρούτα να μην είναι κερωμένα. 

Κάτασπρα δόντια με… τη φλούδα ενός πορτοκαλιού

Τις φλούδες του πορτοκαλιού μπορούμε να τις χρησιμοποιούμε αποξηραμένες ή φρέσκιες σε:

ροφήματα και τσάγια, στα φαγητά μας, στις σαλάτες μας και βέβαια στα κέικ.

Σαν φυσικό καθαριστικό
Η φλούδα πορτοκαλιού σε σκόνη εισχωρεί στους πόρους και καθαρίζει σε βάθος τον πόρο, χωρίς να χαλάσει οποιαδήποτε έλαια. Διώχνει τη βρωμιά, τη σκόνη, τη ρύπανση και το πύον και αποτρέπει την εμφάνιση των σπυριών.

Σαν φυσικό στυπτικό
Συσφίγγει το δέρμα, κάνει την επιδερμίδα πιο σφριγηλή, ελέγχει την υπερβολική λιπαρότητα, , προλαμβάνει την ακμή.

Σαν απολεπιστικό σώματος

Καταπολέμησε την «όψη φλοιού πορτοκαλιού» της επιδερμίδας (γνωστό και ως κυτταρίτιδα) με πορτοκάλι. Πολτοποίησε τις φλούδες, ανακάτεψέ τες με ζάχαρη ή χοντρό αλάτι και τρίψε απαλά το σώμα σου πριν το μπάνιο ή το ντους. 

Πως να φτιάξετε σκόνη από τη φλούδα του πορτοκαλιού

Οδηγίες:

1. Επιλέξτε καλής ποιότητας πορτοκάλια, κατά προτίμηση βιολογικά.

2. Πλένετε καλά μεγάλα ή 4 μεσαίου μεγέθους πορτοκάλια, και στεγνώστε με ένα βαμβακερό ύφασμα.

3. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, αφαιρέστε το εσωτερικό από τα πορτοκάλια. Αυτό που στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε, είναι το πορτοκαλί μέρος της φλούδας και όχι τόσο το λευκό.

4. Κόβουμε τις φλούδες σε λεπτές φέτες, έτσι ώστε να μπορούν να στεγνώσουν πιο γρήγορα.

5. Βάλτε όλες τις φλούδες σε ένα ταψί και τοποθετήστε το κάτω από τον ήλιο για να στεγνώσουν. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καλύψει το ταψί με ένα δίχτυ ή ένα λεπτό ύφασμα για να αποτρέψετε τα έντομα και τη σκόνη από το να έρθουν σε επαφή με τις φλούδες.

Το χειμώνα μπορεί να σας πάρει 4-5 ημέρες για να στεγνώσουν εντελώς. Ενώ το καλοκαίρι 2-3.

6. Τώρα ρίχνουμε όλα τις ξερές φλούδες σε ένα μπλέντερ..Βεβαιωθείτε το μπλέντερ είναι εντελώς στεγνό, διότι κάθε ποσότητα υγρασίας μπορεί να χαλάσει τη σκόνη και να σαπίσει.

7.  Χτυπάτε τις φλούδες για 5 δευτερόλεπτα. Θα πάρετε μία χοντρή σκόνη. Τώρα χτυπάτε ξανά για 10 δευτερόλεπτα σε μέτρια ταχύτητα. Τέλος, για να πάρετε μια λεπτή σκόνη, χτυπάτε σε υψηλή ταχύτητα για 25 δευτερόλεπτα. Και η σκόνη είναι έτοιμη για να την χρησιμοποιήσετε!

Μάσκα προσώπου για λάμψη

Συστατικά:

  • Σκόνη από φλούδα πορτοκαλιού 2 κουταλάκια του γλυκού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό μέλι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γιαούρτι

Οδηγίες:

  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μικρό μπολ.
  • Απλώστε μια παχιά στρώση από το μίγμα σε καθαρό πρόσωπο.
  • Αφήστε για 15 λεπτά ή μέχρι να στεγνώσει.
  • Στη συνέχεια ξεπλύνετε το πρόσωπό σας απαλά, μέχρι να φύγει όλη η μάσκα. Στεγνώνουμε με μια πετσέτα.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο ως φυσικό ενυδατικό για να καταπολεμήσετε την ξηρότητα.

Εάν θέλουμε να τις αποξηράνουμε τις απλώνουμε σε μία λαδόκολλα σε ένα ξηρό και στεγνό μέρος για δύο με τρεις μέρες προσέχοντας να μην έχουν καθόλου υγρασία όταν θα τις αποθηκεύουμε σε σκουρόχρωμα γυάλινα δοχεία.

Όταν αποξηραίνουμε φλούδες πορτοκαλιών πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είναι εντελώς ξηρές -εύθραυστες- διότι
αν υπάρχει υγρασία θα δημιουργηθεί μούχλα, τα δε δοχεία που τις αποθηκεύσαμε να είναι αεροστεγώς κλεισμένα και σε σκοτεινό μέρος αποθηκευμένα διότι το φως δημιουργεί αποχρωματισμό.

TIP: Όταν αποξηραίνουμε φλούδες πορτοκαλιού προσέχουμε να μην συμπεριλαμβάνουμε το άσπρο μέρος διότι είναι πολύ πικρό. 

Σχετικές δημοσιεύσεις