Χάνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες για να καταγγείλει την χούντα

Ένας Βιρμανός κολυμβητής, αποφάσισε να θυσιάσει το όνειρό του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την χούντα που κυβερνά τη χώρα του, λέγοντας ότι η συμμετοχή του στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση, θα ήταν «προπαγάνδα» για το καθεστώς.


    Πρόκειται για τον 26χρονο Γουίν Χτετ Οο, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν θα διεκδικήσει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (23/7-8/8), αφήνοντας σαφείς αιχμές: «Το να αποδεχθώ την MOC (σ.σ. Ολυμπιακή Επιτροπή της Μιανμάρ) όπως λειτουργεί σήμερα, ισοδυναμεί με αναγνώριση ενός δολοφονικού καθεστώτος», έγραψε ο Οο σε ανάρτηση του στο Facebook και πρόσθεσε: «Δεν θα περπατήσω κάτω από μια σημαία ποτισμένη με το αίμα του λαού μου, στην παρέλαση των αθλητών».

    Ο στρατός, κατέλαβε την εξουσία στην Μιανμάρ (σ.σ. πρώην Βιρμανία) την 1η Φεβρουαρίου σε πραξικόπημα που ανέτρεψε την πολιτική κυβέρνηση της βραβευμένης με Νομπέλ Ειρήνης, Αουνγκ Σαν Σούου Κι.

 
    
    Έκτοτε, η χώρα βυθίστηκε σε μια βαθιά κρίση, ο στρατός καταπνίγει στο αίμα τις σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις που οργανώνονται για να απαιτήσουν την επιστροφή της Δημοκρατίας.

    Το τελευταίο διάστημα, δραστηριτοποιείται στην χώρα, ένα τεράστιο κίνημα ανυπακοής των πολιτών, που πλήττει μεγάλο μέρος της οικονομίας και των δημόσιων υπηρεσιών της χώρας.

    Και για τον Γουίν Χτετ Οο, η άρνηση του να λάβει μέρος στην κορυφαία γιορτή του αθλητισμού, είναι ο τρόπος συμμετοχής του σε αυτό το κίνημα.


    «Ήθελα να δείξω στους Βιρμανούς ότι οι αθλητές μπορούν να συμμετάσχουν στο κίνημα πολιτικής ανυπακοής. Προσποιούμαι ότι όλα είναι καλά στη Βιρμανία, ειλικρινά με αηδία. Θα ήταν μια προπαγάνδα», σχολίασε ο έμπειρος κολυμβητής από την Αυστραλία όπου κατοικεί και συμπλήρωσε: «Προσπαθώ να ενημερώσω την ΔΟΕ και τον κόσμο, ότι η MOC δεν είναι μια νόμιμη Ολυμπιακή επιτροπή και ότι λεηλατεί τις Ολυμπιακές αξίες».

    Με επιστολή του προς την ΔΟΕ τον περασμένο Μάρτιο, ο Οο, ζήτησε να αγωνισθεί στο Τόκιο, ως «ανεξάρτητος Ολυμπιακός αθλητής», λόγω της συνεχιζόμενης βίας στην χώρα του. Ομως το αίτημα του απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα να αποφασίσει την αποχώρηση του από την διεκδίκηση της πρόκρισης.

    «Η Ολυμπιακή επιτροπή της Βιρμανίας, επιβεβαίωσε πρόσφατα, ότι οποιοσδήποτε κατάλληλος αθλητής θα επιλεγεί για να συμμετάσχει στους Αγώνες», ήταν η απάντηση εκπροσώπου της ΔΟΕ, ο οποίος πρόσθεσε: «Εξ΄  όσων γνωρίζουμε, ο κ. Oo δεν έχει αποκτήσει ακόμη θέση, μέσω του συστήματος προκριματικών της FINA, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Τόκιο 2020».

    Για τον Γουίν Χτέτ Οο, η απουσία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, σημαίνει αυτόματα και την αδυναμία να πραγματοποιήσει ένα παιδικό όνειρο, για την πραγματοποίηση του οποίου, αποφάσισε το 2017 να μετακομίσει στην Μεολβούρνη, προκειμένου να προπονηθεί καλύτερα και να βελτιωθεί.

 
    Σήμερα, ο Βιρμανός κολυμβητής, εργάζεται ως ναυαγοσώστης σε ένα τεράστιο αθλητικό συγκρότημα, όπου παρακολουθεί Αυστραλούς αθλητές να προπονούνται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    «Για εμένα, είναι απλώς το όνειρο ενός ατόμου να πάει στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά στην Βιρμανία εκατομμύρια νέοι έχουν δει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες τους να εξαφανίζονται», δηλώνει με έμφαση ο Οο, ο οποίος έχει ακόμη ένα όνειρο.
Να συμβάλει στην επιστροφή της ειρήνης στην χώρα του, επιστρέφοντας εκεί και κάνοντας γνωστό το άθλημα του στους νέους: «Μόλις αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, θέλω να επιστρέψω στη Βιρμανία για να συνεχίσω τον αγώνα, αν είναι δυνατόν. Αυτό σκέφτομαι κάθε ημέρα».

Σχετικές δημοσιεύσεις