«Χαγιάτι Λαδιά» – Καλοκαίρι 2022 στην αυλή του Μουσείου

Αφιερωμένες στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή είναι οι εκδηλώσεις που διοργανώνει το Λαογραφικό Μουσείο «Χαγιάτι Λαδιά» στην Πρώτη, με την επωνυμία «Καλοκαίρι 2022 στην αυλή του Μουσείου».

Την Τρίτη 2 Αυγούστου το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Πάφρας «Ηλίας Πάνου» παρουσιάζει τους τοπικούς χορούς της Μπάφρας Σερρών, αναλύοντας τη σημειολογία και τα μηνύματα των κινήσεων. Ο Ιορδάνης Παπαδόπουλος κάνει μια αναδρομή στην ιστορία της Πάφρας συνδέοντας το ιστορικό βίωμα με την αποτύπωση του στη σωματική έκφραση. Επιπλέον στα πλαίσια της εκδήλωσης θα λειτουργήσει η έκθεση φωτογραφίας «Αντάρτες της Πάφρας από τον Δυτικό Πόντο».

Την Τετάρτη 3 Αυγούστου οι «Παγγαιορίτες Κανταδόροι» συναντιούνται υπό την διεύθυνση του Δημοσθένη Κοσλίδη, σε ένα μουσικό αφιέρωμα στα τραγούδια της Πόλης και της Σμύρνης. Μουσικά επενδύουν τη βραδιά ο Βασίλης Βελλίκης με την κιθάρα του και ο Χάρης Τσιπουρίδης με το βιολί του.

Το Σάββατο 6 Αυγούστου η θεατρική παράσταση «Όταν ήρθα… Μνήμες προσφυγιάς» αφηγείται τον ξεριζωμό και την μετεγκατάσταση των προσφύγων στη νέα πατρίδα από την Ανατολική Θράκη, τον Πόντο και την Μικρά Ασία. Η παράσταση στηρίζεται στις προφορικές μαρτυρίες των απογόνων των προσφύγων, αλλά και των ντόπιων από την Πρώτη και τα γύρω χωριά, ζωντανεύοντας την ανθρώπινη μνήμη με τον λόγο, τα αντικείμενα, τις μυρωδιές, τη γεύση, τους ήχους και την μουσική.

Την Τετάρτη 3 και το Σάββατο 6 Αυγούστου τις εκδηλώσεις πλαισιώνει η έκθεση ζωγραφικής του καλλιτεχνικού εργαστηρίου «Ομάδα Έκφρασης και Δημιουργίας Πρώτης», ενώ εντός του μουσείου συνεχίζει την λειτουργία της η περιοδική έκθεση «Από τον ξεριζωμό στη νέα πατρίδα: Οι γενιές ιστορούν» , στην οποία παρουσιάζονται αντικείμενα και ιστορίες των προσφύγων της Μικράς Ασίας που εγκαταστάθηκαν κατά κύριο λόγο στον Οικισμό της Πρώτης Σερρών.

Σχετικές δημοσιεύσεις