Ψευδάργυρος – Προλαμβάνει ιώσεις και κορωνοιό;

Μπορεί η λήψη ψευδαργύρου να ενισχύσει το ανοσοποιητικό, να μειώσει τις ιώσεις και το κρυολόγημα ή να προλάβει τον κορωνοϊό;

Μάθε τι πρέπει να ξέρεις για τον ψευδάργυρο και το ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Ο ψευδάργυρος είναι ένα θρεπτικό συστατικό που επηρεάζει πολλές διαδικασίες σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και των αισθήσεων γεύσης και όσφρησης.

Αλλά ο ψευδάργυρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να σε κάνει πιο ευάλωτο σε ασθένειες ενώ αυξάνει τον χρόνο ανάρρωσης.

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα ψευδαργύρου είναι 8 mg για γυναίκες και 11 mg για άνδρες. Ωστόσο, αρκετοί Έλληνες δεν παίρνουν επαρκή ψευδάργυρο από τη διατροφή τους, και αυτό το ποσοστό αυξάνεται στο 40% για άτομα άνω των 65 ετών.

Τι κάνει ο ψευδάργυρος στο ανοσοποιητικό σύστημα;

Εάν έχεις ανεπάρκεια ψευδαργύρου το σώμα σου θα δυσκολευτεί να δημιουργήσει αρκετά ανοσοκύτταρα, όπως τα Τ-κύτταρα και τα λευκά αιμοσφαίρια, που καταπολεμούν τις ιώσεις και τις λοιμώξεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο να αρρωσταίνεις συχνότερα και να χρειάζεσαι περισσότερο χρόνο για αποθεραπεία.

Ο ψευδάργυρος υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα βοηθώντας στην καταπολέμηση ορισμένων μικροβίων, συμπεριλαμβανομένου του Streptococcus pneumoniae, ενός τύπου βακτηρίων που προκαλεί πνευμονία. Ο ψευδάργυρος μπορεί να στερήσει σε αυτά τα βακτήρια τα θρεπτικά συστατικά, ουσιαστικά τα βακτήρια λιμοκτονούν και διευκολύνουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να τα σκοτώσουν.

Ψευδάργυρος και ιώσεις

Σύμφωνα με έρευνες και ειδικούς η λήψη επιπλέον ψευδαργύρου από την κανονική δόση μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις το χρονικό διάστημα που θα παραμείνεις άρρωστος με κάποια ίωση.

Μια ανασκόπηση 5 μελετών που δημοσιεύτηκαν το 2015 στη βάση δεδομένων Cochrane of Systematic Review διαπίστωσε ότι τα άτομα που άρχισαν να παίρνουν συμπληρώματα ψευδαργύρου σε δισκία 75mg εντός 24 ωρών από τα πρώτα συμπτώματα της ίωσης είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να εξακολουθήσουν να έχουν συμπτώματα μια εβδομάδα αργότερα, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν το έκαναν.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει στον αποκλεισμό της αναπαραγωγής και της εξάπλωσης του ιού στο σώμα. Ωστόσο, οι συγγραφείς της επισκόπησης προειδοποιούν ότι δεν υπάρχει καμία έρευνα που να υποστηρίζει την προληπτική λήψη ψευδαργύρου για να αποτρέψεις τις ιώσεις. Σύμφωνα με την έρευνά τους, βοηθά μόνο όταν έχεις ήδη κολλήσει.

Ψευδάργυρος και Covid-19

Δεν υπάρχει απολύτως καμία οριστική ένδειξη αυτή τη στιγμή ότι ο ψευδάργυρος μπορεί να βοηθήσει με τον κορωνοϊό. Δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις ότι ο ψευδάργυρος ή οποιαδήποτε βιταμίνη ή μέταλλο ή άλλο συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει την COVID-19.

Τι να πάρω για την ίωση;

Τα συμπληρώματα ψευδαργύρου σε δισκία μπορεί να μειώσουν το κρυολόγημα κατά περίπου 33%, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση επτά κλινικών δοκιμών ελεγχόμενων με εικονικό φάρμακο (placebo). Αλλά μην περιμένεις έως ότου η μύτη σου γίνει κόκκινη για να πάρεις ψευδάργυρο, κάνε το εντός 24 ωρών από την έναρξη της ίωσης. Αν και η σωστή δόση δεν έχει προσδιοριστεί, η μετα-ανάλυση βρήκε ένα πιθανό όφελος σε ένα δισκίο ψευδαργύρου κάθε δύο ώρες.

(Σ.Σ.: Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας σε αυτόν τον τομέα έχει γίνει σε δισκία, τα οποία απελευθερώνονται αργά για μεγάλο χρονικό διάστημα στο στόμα. Δεν είναι σαφές εάν τα χάπια και άλλες μορφές ψευδαργύρου που καταπίνονται μπορεί να έχουν το ίδιο όφελος.)

Πώς να προλάβεις τις ιώσεις και την COVID-19

Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις τον κίνδυνο να κολλήσεις ίωση ή κορωνοϊό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο ΕΟΔΥ προτείνουν να ακολουθήσεις τα παρακάτω:

  • Πλένε τα χέρια σου συχνά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα ή χρησιμοποίησε απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ που να περιέχει τουλάχιστον 70% αλκοόλ.
  • Κάλυψε το στόμα και τη μύτη σου με τον αγκώνα όταν βήχεις ή φτερνίζεσαι. Φρόντιζε να πετάς αμέσως τα χρησιμοποιημένα μαντηλάκια σε κάδο και πλένε τα χέρια σου.
  • Απόφευγε να αγγίζεις τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σου.
  • Απόφευγε να μοιράζεσαι πιάτα, ποτήρια, κλινοσκεπάσματα και άλλα είδη οικιακής χρήσης εάν είσαι άρρωστος.
  • Καθάριζε και απολύμανε τις επιφάνειες καθημερινά.
  • Απόφευγε τον συνωστισμό.  
  • Κράτα την απόσταση των 2 μέτρων.
  • Μείνε στο σπίτι εάν η νόσος COVID-19 εξαπλώνεται στην περιοχή σου, ειδικά εάν πάσχεις από κάποια σοβαρή ασθένεια.
  • Μην ξεχνάς να φοράς τη μάσκα σου.

Σχετικές δημοσιεύσεις