Ψηφιοποιείται το Ιστορικό Αρχείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας

Στα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, έχει συμπεριλάβει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το Ιστορικό Αρχείο του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Διακύβερνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος μιλώντας στο διήμερο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε (5-6/12) στην Βενετία.

Μεταφέροντας το πλαίσιο της ψηφιακής στρατηγικής του έχει παρουσιάσει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ Κυρ Πιερρακάκης για τα ψηφιακά έργα πολιτισμού που αποτυπώνονται στη Bίβλο του ψηφιακού μετασχηματισμού, ο κ Χριστόπουλος, τόνισε ότι η «ψηφιοποίηση τεκμηρίωση και ανάπτυξη αποθετηρίου του Ιστορικού Αρχείου του Ελληνικού Ινστιτούτου είναι ενταγμένη στο επιχειρησιακό πρόγραμμα των έργων που αφορούν στο Μέγαρο Μουσικής, το Αρχαιολογικό Μουσείο ,το Τατόι, την Εβραϊκή Κοινότητα, την Αρχιεπισκοπή κα.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το ιστορικό αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Βενετίας και τους πολύτιμους θησαυρούς του Ινστιτούτου, εξέφρασε «υπερηφάνεια για την συμβολή του Υπουργείου – σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών – στην ψηφιακή διάσωση και διάδοση του αρχειακού υλικού, των έργων τέχνης, των σπανίων βυζαντινών κωδίκων και των αντικειμένων που φυλάσσονται στο Ινστιτούτο και το Μουσείο του, καθώς και στον ιστορικό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων».

«Ο σκοπός όμως που επιτυγχάνει η ψηφιακή απεικόνιση και διαφύλαξη, είναι ιερός» σημείωσε ο κ Χριστόπουλος: «να καταστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι, σε όλον το κόσμο, κοινωνοί του βυζαντινού και μεταβυζαντινού ελληνικού πολιτισμού μέσω ιστορικών πηγών που δεν ήσαν ως τώρα ευρέως γνωστές – αλλά που φυλάχθηκαν για αιώνες ως κόρη οφθαλμού λόγω της ανεκτίμητης αξίας τους. Με το έργο της ψηφιοποίησής τους, όπως είπε, θα έρθουν στο φως για όλους τους Έλληνες, για όλους τους ερευνητές, για όλους τους ανθρώπους, σε κάθε σημείο του πλανήτη με πρόσβαση στο διαδίκτυο».

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως έιπε ο γενικός γραμματέας, έχουν προϋπολογιστεί περίπου € 30 εκατομμύρια για δράσεις ψηφιοποίησης καθώς σε ό,τι αφορά την πολιτιστική μας κληρονομιά και δημιουργία, η ψηφιοποίηση είναι βασική προϋπόθεση για την διάσωση και την προστασία τους.

Ο κ Χριστόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία και στις δύο προσκλήσεις που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το 2021 και 2022 και που μέσω αυτών χρηματοδοτούνται δράσεις ύψους 30.000.000 € για έργα ψηφιακού πολιτισμού. Οι συγκεκριμένες δράσεις επιτυγχάνουν την εξωστρέφεια των αρχαιολογικών και πολιτιστικών χώρων και ταυτόχρονα αναβαθμίζουν την εμπειρία των επισκεπτών τους.

Το διεθνές συνέδριο επικεντρώθηκε τόσο στην «Ψηφιοποίηση- τεκμηρίωση και ανάπτυξη του ιστορικού αρχείου του Ελληνικού Ινστιτούτου» όσο και στις «βέλτιστες πρακτικές και τα διεθνή πρότυπα στην διαχείριση και προβολή του πολιτιστικού αποθέματος». Οργανώθηκε από το Ελληνικό Ινστιτούτο Βενετίας σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών ενόψει της έναρξης του έργου Ψηφιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος που διατηρείται στο Ινστιτούτο. Συμμετείχαν σ αυτό εκτός από στελέχη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις εν γένει πρακτικές ψηφιοποίησης και αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος καθώς και σε παρόμοιες δράσεις που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στον ευρωπαϊκό χώρο.

Ο πρόεδρος της Εποπτικής Επιτροπής του Ινστιτούτου, καθηγητής Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ Χρήστος Αραμπατζής παρουσίασε τις προσπάθειες που έγιναν στο παρελθόν για την διάσωση του αρχείου και των άλλων θησαυρών του Ινστιτούτου(ανάμεσά τους και το μοναδικό «Μυθιστόρημα του Μεγάλου Αλεξάνδρου» με τις 250 μικρογραφίες) επισημαίνοντας ότι «το αρχείο καλύπτει ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα, από τα τέλη του 15ου αιώνα έως τα μέσα του 20ου αιώνα» (σ.σ. η Ελληνική Κοινότητα Βενετίας είναι η πρώτη ελληνική κοινότητα που συγκροτήθηκε στο εξωτερικό).Τόνισε πως «μέσω της ψηφιοποίησης το ευρύ κοινό, Έλληνες και μη, αξιοποιώντας της τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνιών θα έχει τη δυνατότητα πρόσβασης και εύκολης ενημέρωσης για το πολιτιστικό πλούτο που φυλάσσεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο, και συγχρόνως θα λαμβάνει γνώση για τη πολυεπίπεδη πολιτιστική και επιστημονική δράση του.Το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας είναι το μοναδικό ελληνικό ερευνητικό ίδρυμα εκτός της ελληνικής επικράτειας».

Χαιρετισμούς στο συνέδριο απηύθυναν η Πρέσβης της Ελλάδας στη Ρώμη κ. Ελένη Σουρανή και ο αντιπρύτανης Έρευνας και Δια βίου Μάθησης του ΑΠΘ καθηγητής Ευστράτιος Στυλιανίδης, οι οποίοι επεσήμαναν την σημαντικότητα του πολιτιστικού πλούτου που διατηρεί το Ελληνικό Ινστιτούτο και την σύμπνοια που υπάρχει μεταξύ όλων των φορέων για την αξιοποίησή του για την προβολή των αξιών του Ελληνικού Πολιτισμού στην Ιταλία αλλά και γενικότερα στην παγκόσμια κοινότητα.

Σχετικές δημοσιεύσεις