11/9/2001- Η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο

Η Νέα Υόρκη αλλά και ολόκληρος ο κόσμος συγκλονίστηκε, ένα τέταρτο πριν τις 9 το πρωί, στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001. Ένα αεροσκάφος της American Airlines με 92 συνολικά επιβάτες, προσέκρουσε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Το κτίριο τυλίχθηκε στις φλόγες και δεκάδες άνθρωποι χάνουν την ζωή τους άμεσα. Τα σωστικά συνεργεία μαζί με τα τηλεοπτικά τρέχουν προς το σημείο, 18 λεπτά αργότερα, ένα αεροπλάνο της ίδιας εταιρείας με 64 επιβάτες, προσκρούει στον άλλο πύργο. Η Αμερική γνωρίζει εμπράκτως τον εφιάλτη της τρομοκρατίας. Κανένας δεν μπορεί να πιστέψει αυτό που συνέβη. Μια ατρόμητη χώρα έχει δεχτεί ένα καίριο πλήγμα και μάλιστα μέσα στο έδαφός της. Ο Τζόρτζ Μπους κάνει λόγο για εθνική τραγωδία. Στις 9:43, ένα τρίτο αεροπλάνο θα πέσει πάνω στο Πεντάγωνο, το σύμβολο της Άμυνας της χώρας, με μεγάλο μέρος του να καταρρέει. Για προληπτικούς λόγους, εκκενώνονται όλα τα σημαντικά κτίρια όπως ο Λευκός Οίκος και το Καπιτώλιο. Οι Δίδυμοι Πύργοι, δυο από τα χαρακτηριστικά κτίρια της «Μητρόπολης του κόσμου», αρχίζουν να καταρρέουν. Το σύννεφο σκέπασε σχεδόν ολόκληρο το Μανχάταν, με χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους, όταν καταπλακώθηκαν από τα τσιμέντα.

Από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, έχασαν την ζωή τους 2.996 άνθρωποι. Οι επιβάτες των αεροπλάνων, άνθρωποι που βρίσκονταν μέσα στα δυο κτίρια αλλά και 125 άτομα στο Πεντάγωνο.

Οι ΗΠΑ θεώρησαν υπεύθυνο τον αρχηγό του δικτύου της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν. Ο δισεκατομμυριούχος Μπιν Λάντεν κατάφερε από καταζητούμενος να γίνει ο υπ’ αριθμόν ένα δημόσιος κίνδυνος για τις ΗΠΑ. Ο Μπους υποσχέθηκε αντίποινα. Περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν, ανατρέποντας τους Ταλιμπάν, που παρείχαν άσυλο στον Λάντεν. Στο όνομα του «πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», το Μάρτιο του 2003 οι ΗΠΑ επιτέθηκαν και στο Ιράκ, ανατρέποντας τον Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ η Αλ Κάιντα απάντησε με επιθέσεις κατά συμμάχων των Αμερικανών, όπως στις 11 Μαρτίου 2004 στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης και στις 7 Ιουλίου 2005 στο μετρό του Λονδίνου. Όπως πολλοί αναλυτές είχαν προβλέψει, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, «ο κόσμος δεν θα είναι πια ο ίδιος»……

Σχετικές δημοσιεύσεις