Εξαιρετική ευκαιρία για την ενίσχυση της ελληνο-νδικής συνεργασίας η συμμετοχή της Ινδίας στην 84η ΔΕΘ

Την πεποίθηση ότι η συμμετοχή της Ινδίας ως τιμώμενης χώρας στην 84η ΔΕΘ, αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνο-ινδικής συνεργασίας, με έμφαση στο εμπόριο και τις επενδύσεις, εξέφρασε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου.
Στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στο workshop με θέμα “Sikandar Mahan-Μέγας Αλέξανδρος: Σύγχρονοι δρόμοι πολιτισμού, τουρισμού και εμπορίου” που διοργάνωσε ο τομέας Μακεδονίας και Θράκης του υπουργείου Εσωτερικών, στο περίπτερο του στην 84η ΔΕΘ, ο κ. Καράογλου τόνισε ότι η Ινδία είναι  σημαντική οικονομική δύναμη, και το 2018 το ΑΕΠ της αυξήθηκε σε ποσοστό 6,7%.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, υπάρχει γόνιμο έδαφος για συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της γεωργίας και του τουρισμού. Κοινό πολιτιστικό κεφάλαιο που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της συνεργασίας, είναι ο Μέγας Αλέξανδρος ή  Sikandar Mahan, όπως αποκαλείται στην Ινδία.
Μόλις 20 ελληνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην Ινδία, υπογράμμισε ο προϊστάμενος του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στο Νέο Δελχί, Βασίλειος Σκρόνιας, εκτιμώντας ότι οι Έλληνες επιχειρηματίες και εξαγωγείς φοβούνται την χώρα. Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές εταιρείες με παρουσία στην μεγάλη αυτή αγορά των 1,3 δισ. κατοίκων, είναι 6.000.
Ο κ. Σκρόνιας σημείωσε ότι η Ινδία είναι άγνωστη χώρα σε εμάς, ενώ οι Ινδοί γνωρίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο, και λόγω των ταινιών του Bollywood, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη. Περαιτέρω επισήμανε, ότι με αφορμή μεταξύ άλλων, την επίσκεψη πέρσι το καλοκαίρι του Πρόεδρου Ραμ Ναθ Κοβίντ στην Ελλάδα, αλλά και τη συμμετοχή της χώρας στην 84η ΔΕΘ, το κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας άρχισε να αλλάζει.
Για την προσπάθεια που έκανε πρώτη φορά ελληνικός προορισμός να προσελκύσει τουρίστες από την Ινδία, μίλησε η πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής και της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης “Δημωφέλεια” του δήμου Καβάλας, Αναστασία Ιωσηφίδου. Όπως προκύπτει από την έρευνα που έκαναν οι τουριστικοί φορείς της Καβάλας, το 2014 ταξίδεψαν στο εξωτερικό 20 εκ. Ινδοί και ο αριθμός αυτός αναμένεται να ανέλθει στα 50 εκ. το 2020. 
Ο μύθος του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει βαθιές ρίζες στο χώμα της Ινδίας, όπως είπε η κ. Ιωσηφίδου και αυτός ήταν ο λόγος που στέφθηκε από επιτυχία η συμμετοχή της Καβάλας στην μεγάλη ταξιδιωτική έκθεση OTM. Στο έκτασης μόλις 9 τ.μ. περίπτερο, αναγραφόταν στη γλώσσα Χίντι “ Καλώς ορίσατε στη Γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου”, με αποτέλεσμα η συμμετοχή της Καβάλας να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κόσμου, των δημοσιογράφων και των τουριστικών πρακτόρων.
Ως αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, στην Καβάλα γυρίστηκε η πρώτη επί ελληνικού εδάφους ταινία Bollywood, η οποία θα προβληθεί τον Οκτώβριο στην Ινδία.

Σχετικές δημοσιεύσεις