15 Μαρτίου γεγονότα

1907: Εκλέγονται στη Φινλανδία οι πρώτες βουλευτίνες. Είναι 19 και αναλαμβάνουν τα καθήκοντα τους στις 23 Μαΐου.

1926: Ο δικτάτωρ Θεόδωρος Πάγκαλος εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας, χωρίς αντίπαλο.

1935: Στη Γερμανία, ο υπουργός Προπαγάνδας, Γιόζεφ Γκέμπελς, απαγορεύει την κυκλοφορία τεσσάρων εφημερίδων του Βερολίνου.

1937: Δημιουργείται η πρώτη τράπεζα αίματος στον κόσμο για μεταγγίσεις στο νοσοκομείο Κουκ Κάουντι, στο Σικάγο των ΗΠΑ.

1939: Τα χιτλερικά στρατεύματα εισβάλουν στην Τσεχοσλοβακία, την οποία καταλαμβάνουν αναίμακτα. Ο Πρόεδρος Χάτσα, μετά από καρδιακό επεισόδιο, που υπέστη κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων, διατάσσει να μην υπάρξει αντίσταση κατά των γερμανικών στρατευμάτων. Ο Χίτλερ μετατρέπει τη Μοραβία και τη Βοημία σε προτεκτοράτα.

1943: Αναχωρεί από τη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός με ελληνες Εβραίους με προορισμό το Αουσβιτς. Συνολικά πάνω από 48.000 Ελληνοεβραίοι εκτοπίστηκαν στο Αουσβιτς, στο Μπιργκενάου και στο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Μόνο 2.000 θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά το τέλος του πολέμου.

1945: Απελευθερώνονται τα Δωδεκάνησα και ζητούν να ενωθούν με την Ελλάδα.

1964: Παντρεύονται στο Μόντρεαλ του Καναδά η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο Ρίτσαρντ Μπάρτον.

1974: Στις ΗΠΑ, ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφαίνεται ότι ο Πρόεδρος, Ρίτσαρντ Νίξον, συμμετείχε σε συνωμοσία με σκοπό να καλυφθεί ο ρόλος του Λευκού Οίκου στην παραβίαση των γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος (υπόθεση Γουοτεργκέιτ).

1975: Έφυγε από τη ζωή ο Αριστοτέλης Ωνάσης, ύστερα από μάχη που έδινε με τη μυασθένεια.

1995: Τρομοκρατική επίθεση με δύο ρουκέτες σημειώνεται κατά των εγκαταστάσεων του «Mega Channel» στην Παιανία, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το κεντρικό δελτίο ειδήσεων των 20.30, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί, παρά μόνο υλικές ζημιές.

Σαν σήμερα το 1884 γεννήθηκε ο ποιητής, Αγγελος Σικελιανός.

Την ίδια μέρα το 1975 πέθανε ο έλληνας μεγιστάνας, Αριστοτέλης Ωνάσης και το 2006 ο πολιτικός, Γεώργιος Ράλλης, ο οποίος διετέλεσε και πρωθυπουργός της χώρας.

Σχετικές δημοσιεύσεις