1922-2022 Οι «Πρώτοι Αστικοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί» γίνονται γραμματόσημο

Τα ΕΛΤΑ τιμούν την επέτειο συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και κυκλοφορούν, συμβολικά, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2022, ανήμερα της επετείου, την Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων «Πρώτοι Αστικοί Προσφυγικοί Συνοικισμοί». Η Σειρά επιχειρεί να φωτίσει μία διαφορετική πτυχή της μεγάλης τραγωδίας: την επόμενη μέρα του ξεριζωμού και τις συνθήκες διαβίωσης και δραστηριοποίησης των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Αττική.

Τα τέσσερα γραμματόσημα της Σειράς είναι αφιερωμένα στην ιστορία των Δήμων Βύρωνα, Καισαριανής, Νίκαιας-Αγ.Ιωάννη Ρέντη και Ν.Ιωνίας, που δημιουργήθηκαν για να στεγάσουν τους πρόσφυγες του 1922 και διηγούνται πώς το δράμα και η πίκρα μετουσιώθηκαν σε δύναμη και κοινωνική και πολιτιστική συνεισφορά.

Η επίσημη παρουσίαση των γραμματοσήμων θα πραγματοποιηθεί την ημέρα της επετείου, Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 12.00 μ.μ. στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής (Σταδίου 13, Αθήνα), σε μία εκδήλωση μνήμης που διοργανώνουν από κοινού οι τέσσερις Δήμοι.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να προμηθευτούν τα γραμματόσημα και τα προϊόντα της Σειράς και να τα σφραγίσουν με την σφραγίδα Πρώτης Ημέρας Κυκλοφορίας, δημιουργώντας σπάνια συλλεκτικά αντικείμενα.

Τα γραμματόσημα και τα προϊόντα μπορείτε να τα βρείτε και στα Καταστήματα των ΕΛΤΑ και στο e-shop, philotelismos.gr.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ευχαριστούν τους κ. Λουκά Χριστοδούλου, Πρόεδρο του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Δήμου Ν. Ιωνίας και της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας και κ. Μενέλαο Χαραλαμπίδη, Δρ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών, για την πολύτιμη βοήθειά τους στη δημιουργία και το σχεδιασμό αυτής της Σειράς.

Σχετικές δημοσιεύσεις