24 Μαρτίου – Σημαντικά γεγονότα

1603….ο Τζέιμς ο Α’ γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας.

1878….βυθίζεται η βρετανική φρεγάτα “Ευρυδίκη” παρασύροντας 300 ζωές στα παγωμένα νερά.

1882…. Ο γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ ανακαλύπτει το βάκιλο της φυματίωσης. Για τη σημαντική αυτή ιατρική ανακάλυψη η 24η Μαρτίου χαρακτηρίζεται ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης.

1898….πωλείται το πρώτο αμερικανικό αυτοκίνητο.

1921….στο Μόντε Κάρλο διοργανώνεται Ολυμπιάδα γυναικών, σε διαμαρτυρία για την εμμονή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να μην δέχεται γυναίκες αθλήτριες.

1933…. Στη Γερμανία, το Ράιχσταγκ αποφασίζει με βάση τον Εξουσιοδοτικό νόμο την παραχώρηση όλης της νομοθετικής εξουσίας στη χιτλερική κυβέρνηση. Αρχή της Ναζιστικής δικτατορίας.

1935…. Εκτελούνται δια τουφεκισμού οι στρατηγοί Αναστάσιος Παπούλας και Μιλτιάδης Κοιμήσης ως πρωταίτιοι του βενιζελικού κινήματος της 1ης Μαρτίου. Ερήμην σε θάνατο έχουν καταδικαστεί οι Ελευθέριος Βενιζέλος και Νικόλαος Πλαστήρας.

1940…. Καταγράφεται αυθεντική μαρτυρία εμφάνισης σέλαος πάνω από την Αθήνα, όταν πολλοί Αθηναίοι υποστηρίζουν μεταξύ άλλων πως «θεϊκά πέπλα» σκεπάζουν την πόλη.

1955….με νόμο επιτρέπεται ο διορισμός γυναικών στο ελληνικό δημόσιο.

1958…. Ο “βασιλιάς του ροκ εν ρολ”, Ελβις Πρίσλεϊ, ντύνεται “στα χακί” για την εκπλήρωση της διετούς στρατιωτικής του θητείας.

1961…. Η Πάρνηθα χαρακτηρίζεται εθνικός δρυμός.

 1992….στον Υμηττό προσκρούει αεροσκάφος των σουδανικών αερογραμμών, λόγω λανθασμένης αντίληψης των οδηγιών που πήρε από τον πύργο ελέγχου ο πιλότος, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι πέντε επιβάτες του.

1999…. Το ΝΑΤΟ εξαπολύει βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, με σκοπό να αναγκάσει το Βελιγράδι να αποδεχθεί το διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο για το Κόσοβο. Είναι η πρώτη στρατιωτική εκστρατεία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας εναντίον κυρίαρχου κράτους στα 50 χρόνια της ιστορίας της. Οι επιχειρήσεις λήγουν στις 10 Ιουνίου, με την έναρξη της αποχώρησης των σερβικών δυνάμεων από το Κόσοβο και την εγκατάσταση της ειρηνευτικής δύναμης KFOR του ΝΑΤΟ στην επαρχία.

2003…. Τα κράτη- μέλη του Αραβικού Συνδέσμου υιοθετούν με 21 ψήφους υπέρ και μία κατά, ψήφισμα με το οποίο ζητούν την άμεση και χωρίς όρους υποχώρηση των αμερικανικών και βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ.

2003…η μέρα ξημερώνει και βρίσκει την Αθήνα ντυμένη στα λευκά, χιονοπτώσεις σημειώνονται ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, ενώ υπάρχουν προβλήματα στην κυκλοφορία. Τα χιόνια έχουν δημιουργήσει επίσης, προβλήματα σε αρκετούς νομούς, ενώ οκτώ χωριά στην Αρκαδία και δύο στην Εύβοια είναι αποκλεισμένα.

Γεννήσεις

1830….γεννιέται ο Θεόδωρος Αρεταίος, ιατρός, καθηγητής της Χειρουργικής (1864-1893), Πρύτανης (1879-1880) και μέγας ευεργέτης του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αρεταίειο Νοσοκομείο).

1874…. γεννήθηκε ο θρυλικός ούγγρος μάγος, Χάρι Χουντίνι,

1897….γεννιέται ο Αυστριακός ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Βίλχελμ Ράιχ.

1926…. ο ιταλός θεατρικός συγγραφέας, Ντάριο Φο.

Θάνατοι

1455….πεθαίνει ο Πάπας Νικόλαος ο 5ος, ο πρώτος Πάπας της Αναγέννησης.

1905…. πέθανε ο γάλλος συγγραφέας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας, Ιούλιος Βερν,

1934….πεθαίνει ο μεγάλος Έλληνας ζωγράφος Θεόφιλος

Σχετικές δημοσιεύσεις