5 ποδοσφαιρικές ομάδες που έφτασαν στο θαύμα

Τα θαύματα στον αθλητισμό μας κάνουν να πιστεύουμε σε κάτι μεγαλύτερο από εμάς. Μας κάνουν να πιστεύουμε πως μπορούμε να κάνουμε τα πάντα αν πιστέψουμε στις δυνατότητές μας.

Στην ιστορία του ποδοσφαίρου υπήρξαν ομάδες που έφτασαν στο θαύμα, έχοντας αρχικά μηδαμινές πιθανότητες. Αυτή τη φορά βρήκαμε πέντε συλλόγους που κατέκτησαν το πρωτάθλημα στη χώρα τους, ενώ κανείς δεν το περίμενε. Την επόμενη φορά θα ασχοληθούμε και με τα θαύματα τον εθνικών Ομάδων.

Τα 5 παρακάτω λοιπόν είναι θαύματα. Μπορεί οι ομάδες να έφτασαν σε αυτό από διαφορετικούς δρόμους αλλά το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο…

Κάλιαρι – 1970

Πρόκειται για ένα από τα πιο ανέλπιστα πρωταθλήματα όλων των εποχών, Η ταπεινή Κάλιαρι από τη Σαρδηνία, μια ομάδα χωρίς λεφτά και μεγάλες προσδοκίες. Με ηγέτη τον πρώτο σκόρερ όλων εποχών της Εθνικής Ιταλίας, Λουίτζι Ρίβα, ο οποίος αρνήθηκε πεισματικά στην καριέρα του να φορέσει άλλη φανέλα, η σκληροτράχηλη Κάλιαρι έκανε μόλις 2 ήττες και κατέκτησε το πρωτάθλημα με διαφορά 4 βαθμών από την Ίντερ. Ο Ρίβα πέτυχε 21 γκολ εκείνη τη σεζόν. Μάλιστα λέγεται πως την ημέρα της νίκης της επί της Μπάρι με 2-0, όταν και εξασφάλισε δηλαδή το πρωτάθλημα, η αστυνομία συνέλαβε δυο φυγάδες. Πριν τους οδηγήσει πίσω στη φυλακή τους πήγε μια από το γήπεδο. Κι εκεί, αστυνομικοί και φυλακισμένοι, πανηγύρισαν αγκαλιά το μοναδικό πρωτάθλημα της ομάδας της Σαρδηνίας.

Νότιγχαμ Φόρεστ – 1978-79

Μέχρι το 1975, η Νότιγχαμ Φόρεστ βολόδερνε στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας, με τις αποτυχίες να είναι ελαφρώς περισσότερες από τις επιτυχίες. Εκείνη τη χρονιά όμως, η διοίκηση κατάφερε να πείσει μια ιδιοφυΐα της προπονητικής να καθίσει στον πάγκο της ομάδας. Τον Brian Clough. Του πήρε δυο χρόνια να την ανεβάσει αλλά τη σεζόν 1976-77, κατάφερε να τερματίσει τρίτος και να ανέβει στην πρώτη κατηγορία. Η σεζόν που ακολούθησε ήταν ονειρική. Με 25 νίκες και μόλις 3 ήττες (όλες εκτός έδρας) τερμάτισε 7 βαθμούς μπροστά από τη δεύτερη Λίβερπουλ και κατέκτησε την Πρεμιέρ Λιγκ. Το θαύμα όμως δεν ήταν ακόμα ολοκληρωμένο. Την επόμενη χρονιά, στις 30 Μάιου, η Φόρεστ κέρδισε με 1-0 τη Μάλμε στο Μόναχο και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Κάτι που έκανε ξανά τον επόμενο χρόνο.

Καϊζερσλάουτερν – 1998

H Lautern τη δεκαετία του 1990 έδειχνε να είχε επιστρέψει στις παλιές δόξες της, κατακτώντας μια φορά το πρωτάθλημα και δυο φορές το κύπελλο. Αλλά τη χρονιά που το κατάφεραν για 2η φορά, ταυτόχρονα υποβιβάστηκαν στη 2η κατηγορία, για πρώτη φορά από τη θέσπιση της Bundesliga. Τότε ανέλαβε δουλειά ένας γνωστός στην Ελλάδα θαυματοποιός. Ο Otto Rehagel. Η Καϊζερσλαουτερν όχι μόνο κέρδισε άνετα την άνοδο της στην Bundesliga με διαφορά 10 βαθμών από τον 2ο, αλλά την πρώτη της χρονιά στη μεγάλη κατηγορία τερμάτισε 2 πόντους πάνω από την Μπάγερν Μονάχου, κατακτώντας το 4ο και τελευταίο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

Λέστερ – 2016

Πιο πρόσφατο και πιο γνωστό. Το θαύμα της Λέστερ με τον Κλαούντιο Ρανιέρι στο τιμόνι της ήταν ένα άξιο πρωτάθλημα, με την τύχη βέβαια να εκμεταλλεύεται διάφορες συγκυρίες για να γίνεται πράξη. Κυριολεκτικά, η προηγούμενη σεζόν σώθηκε στο νήμα για τη Λέστερ, που μετά από συνεχόμενες νίκες στο τέλος κατάφερε να παραμείνει στη Premier League. Κι αυτό μάλλον ήταν οιωνός. Από το 2010 η Λέστερ είχε βρει την οικονομική υγεία της όταν Βιχάι Σριβανταναπράμπα είχε γίνει το αφεντικό της ομάδας. Τα χρόνια πέρασαν αλλά ο σχεδιασμός δούλευε. Ανέβηκε στην Premier League και κατάφερε να παραμείνει. Και τότε σε μια σεζόν που οι συνήθεις διεκδικητές δεν ήταν στα πολύ καλά τους, μια τρελή πορεία την είδαν να τερματίζει 10 βαθμούς μπροστά από τη δεύτερη Άρσεναλ. Η ταπεινή Λέστερ με μηδαμινό μπάτζετ, είχε μόλις κατακτήσει το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Τα θαύματα μπορούν να συμβούν παντού και 5 χρόνια αργότερα, η Λέστερ συνεχίζει να το αποδεικνύει.

Λιλ – 2021

Ξεκίνησε την σεζόν με στόχο την έξοδο στο Champion League. Είχε μια καλή φουρνιά παικτών, στους οποίους πρόσθεσε και παίκτες με εμπειρία, όπως τον Τούρκο στράικερ Μπουράκ Γιλμάζ. Το μπάτζετ της ξεπερνούσε μετά βίας τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Απέναντι της ήταν η Πάρι Σεντ Ζερμεν. Φιναλίστ του περσινού Champions League, ένας γαλαξίας αστέρων με πακτωλό χρημάτων από πίσω της. Το μπάτζετ της; 202 εκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, αυτός που είπε πρώτος ότι «χρήματα δεν παίζουν μπάλα», μάλλον είχε δίκιο. Η Λιλ παρέμεινε σταθερή, έφτιαξε μια ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης και τερμάτισε έναν βαθμό πάνω από την Παρί, κάνοντας μόλις 3 ήττες σε 38 αγωνιστικές. Τη χρονιά της πανδημίας έγιναν αρκετά θαύματα, με αρκετές ομάδες να επιστρέφουν στην κορυφή ύστερα από χρόνια. Το θαύμα όμως ανάμεσα σε αυτά, ανήκει στους απίθανους Λιλουά.

Σχετικές δημοσιεύσεις