Τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παραμένουν επικίνδυνα υψηλά σε πολλές περιοχές του κόσμου. Τα νέα δεδομένα του ΠΟΥ δείχνουν ότι 9 στους 10 ανθρώπους αναπνέουν αέρα που περιέχει υψηλά επίπεδα ρύπων. Οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις αποκαλύπτουν έναν ανησυχητικό αριθμό 7 εκατομμυρίων θανάτων που προκαλούνται κάθε χρόνο από την περιβαλλοντική (εξωτερική) και οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση.
«Η ατμοσφαιρική ρύπανση απειλεί όλους μας, αλλά οι φτωχότεροι και οι περισσότερο περιθωριοποιημένοι άνθρωποι, υφίστανται την επιβάρυνση αυτή», υποστηρίζει ο Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ. «Είναι απαράδεκτο ότι πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι – οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά – εξακολουθούν να αναπνέουν κάθε μέρα θανάσιμο καπνό από τη χρήση ρυπογόνων θερμαντικών σωμάτων και καυσίμων στα σπίτια τους. Αν δεν λάβουμε επείγουσα δράση για την ατμοσφαιρική ρύπανση, δεν θα φτάσουμε ποτέ κοντά στην επίτευξη της βιώσιμης ανάπτυξης.
7 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως
Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την έκθεση σε αιωρούμενα σωματίδια του μολυσμένου αέρα, που διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες και στο καρδιαγγειακό σύστημα προκαλώντας ασθένειες, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακές παθήσεις, καρκίνο του πνεύμονα, χρόνιες αποφρακτικές πνευμονοπάθειες (ΧΑΠ) και λοιμώξεις του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένης και της πνευμονίας.
Μόνο η μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα προκάλεσε περίπου 4,2 εκατομμύρια θανάτους το 2016, ενώ η οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση από το μαγείρεμα με ρυπογόνα καύσιμα και τεχνολογίες ήταν υπεύθυνη κατά την ίδια περίοδο για 3,8 εκατομμύρια θανάτους.
Περισσότεροι από το 90% των θανάτων που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση, συμβαίνουν στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, κυρίως στην Ασία και την Αφρική, και ακολουθούν χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, την Ευρώπη και την Νότια & Bόρια Αμερική.
Περίπου 3 δισεκατομμύρια άτομα – πάνω από το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού – εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε καθαρά μαγειρικά καύσιμα και τεχνολογίες στο σπίτι τους, την κύρια δηλαδή αιτία της οικιακής ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ο ΠΟΥ παρακολουθεί την οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση για πάνω από μια δεκαετία και παρόλο που το ποσοστό πρόσβασης στα καθαρά καύσιμα και τις τεχνολογίες αυξάνεται παντού, οι βελτιώσεις δεν συμβαδίζουν με την αύξηση του πληθυσμού σε πολλές περιοχές του κόσμου, ιδιαίτερα στην Υποσαχάρια Αφρική.
Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί κρίσιμο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση Μη Μεταδιδόμενων Νοσημάτων, καθώς ευθύνεται περίπου για το 24% όλων των θανάτων από καρδιακές παθήσεις, για το 25% των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο, για το 43% των θανάτων από ΧΑΠ και για το 29% των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα.