Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, τη Δευτέρα (8/6), στο νησί Μιντανάο των Φιλιππίνων, όπως ανέφερε το Κέντρο Γεωεπιστημών Helmholtz (GFZ), προκαλώντας άμεση προειδοποίηση για τσουνάμι στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Η σεισμική δόνηση εκδηλώθηκε στις 07:37 π.μ. [τοπική ώρα] σε εστιακό βάθος περίπου 50 χιλιομέτρων.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού ανέφερε ότι πιθανά κύματα τσουνάμι, μέσα στις επόμενες τρεις ώρες, δεν αποκλείεται να καταγραφούν σε ορισμένες ακτές της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων, του Παλάου, της Ταϊβάν και της Παπούα Νέας Γουινέας.

Πού «χτύπησε» ο σεισμός στις Φιλιππίνες

Το επίκεντρο εντοπίστηκε στην περιοχή του Μιντανάο, του δεύτερου μεγαλύτερου νησιωτικού συμπλέγματος των Φιλιππίνων, που φιλοξενεί δεκάδες εκατομμύρια κατοίκους. Πρόκειται για μία από τις πλέον σεισμογενείς ζώνες του πλανήτη, καθώς η χώρα βρίσκεται πάνω στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού, όπου συγκρούονται τεκτονικές πλάκες.

Ειδικότερα, οι Φιλιππίνες βρίσκονται πάνω στον λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», δηλαδή πάνω σε μια ζώνη μήκους περίπου 40.000 χιλιομέτρων γύρω από τη λεκάνη του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου εκδηλώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός σεισμών και ηφαιστειακών εκρήξεων στον πλανήτη. Η περιοχή περιλαμβάνει 452 ηφαίστεια, δηλαδή πάνω από το 75% των ενεργών και ανενεργών ηφαιστείων του κόσμου.

Κατά μήκος αυτής της ζώνης συμβαίνει περίπου το 90% των σεισμών παγκοσμίως και το 81% των ισχυρότερων σεισμών. Το φαινόμενο είναι άμεσο αποτέλεσμα της κίνησης και των συγκρούσεων των τεκτονικών πλακών. Στο νότιο, πιο σύνθετο τμήμα του Δακτυλίου, ένας αριθμός μικρότερων πλακών συγκρούεται με την Πλάκα του Ειρηνικού στην περιοχή που εκτείνεται από τις νήσους Μαριάννες και τις Φιλιππίνες έως την Τόνγκα και τη Νέα Ζηλανδία, γεγονός που εξηγεί τη συχνότητα ισχυρών δονήσεων όπως η σημερινή.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι αφότου σημειώθηκε ο σεισμός στις Φιλιππίνες, αφορά στις ακτές πέντε χωρών, με τις Αρχές να καλούν τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να απομακρυνθούν προληπτικά.

Ειδικότερα, πιθανά κύματα τσουνάμι, μέσα στις επόμενες τρεις ώρες, μπορεί να «χτυπήσουν» σε ορισμένες ακτές της Ινδονησίας, των Φιλιππίνων, του Παλάου, της Ταϊβάν και της Παπούα Νέας Γουινέας.

Σχετικές δημοσιεύσεις