«Button Power», για τα 125 χρόνια της κονκάρδας

«Μοιάζει με πραγματάκι ειδικού ενδιαφέροντος, αλλά αφηγείται μια πολύ γενική ιστορία της Αμερικής» λέει για την κονκάρδα η κατασκευάστρια και συλλέκτρια Christen Carter. Η Carter συνέγραψε μαζί με τον εδώ και 60 χρόνια συλλέκτη Ted Hake το βιβλίο «Button Power» – κυκλοφορεί στις 13 Οκτωβρίου -, στο οποίο ιχνηλατούν την ιστορία της κονκάρδας από το 1896 ως τις μέρες μας.


«Παλιά, ο κόσμος φορούσε κονκάρδες, και ως επί το πλείστον είναι κάτι εφήμερο. Είναι μια στιγμή στον χρόνο» αναφέρει η Carter στο Colossal. «Σε συνέδεε με κάτι άλλο. Πριν από 125 χρόνια, οι εικόνες δεν ήταν τόσο κυρίαρχες τόσο όσο τώρα». Στο «Button Power» παρελαύνουν φωτογραφημένες κονκάρδες στις οποίες απεικονίζεται μια ευρύτατη γκάμα αξιοσημείωτων προσώπων, από τη Shirley Chisholm, την πρώτη Αφρο-αμερικανή που εξελέγη στο Κογκρέσο το 1968 και το συγκρότημα The Ramones μέχρι τον δημοφιλέστατο τον προηγούμενο αιώνα γελοιογράφο, γλύπτη και μηχανικό Rube Goldberg και τον πυγμάχο Muhammad Ali.


H Carter είναι σήμερα υπεύθυνη για το μοναδικό μουσείο κονκάρδας στον κόσμο, το οποίο στεγάζεται στις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας κονκάρδας Busy Beaver Button Co. στο Σικάγο. Το μουσείο υπερηφανεύεται για τη συλλογή του με περισσότερες από 40.000 κονκάρδες, αυτή την περίοδο είναι κλειστό λόγω της πανδημίας, αλλά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν στον ιστότοπό του να περιηγηθούν σε εικονικό αρχείο 9.000 αντικειμένων.

Σχετικές δημοσιεύσεις