Eνεργειακές κοινότητες και φωτοβολταϊκά στις στέγες

Η ίδρυση ενεργειακών κοινοτήτων συζητήθηκε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του προγράμματος CONGREGATE, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα EUKI ( European Climate Initiative) και υποστηρίζει εννέα δήμους από τις τρεις χώρες του έργου, Βουλγαρία, Τσεχία και Ελλάδα.

Στην ομιλία της στην εκδήλωση η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη αναφέρθηκε στην ευκαιρία, με βάση την οδηγία RED4 για τους δήμους, να προχωρήσουν στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα δημόσια κτίρια και να δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες ούτως ώστε να κινητροδοτηθούν και οι ιδιώτες για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά και στα νοικοκυριά.

«Το ελληνικό πρόγραμμα», είπε η κ.Σπυράκη, « περιλαμβάνει 250.000 φωτοβολταϊκά στις στέγες και είναι μέρος της ευρύτερης επιλογής της ΕΕ να διευκολύνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες».

«Η ΕΕ, μέσω της νομοθεσίας που επεξεργαζόμαστε αυτή την περίοδο, διαπιστώνει ποιά είναι τα βασικά εμπόδια στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες ώστε να επιλυθούν. Προτείνει μέτρα για την επιτάχυνση της αδειοδότησης μέσω των περιοχών που χαρακτηρίζονται «go to areas» (οριοθετημένες περιοχές ταχείας αδειοδότησης μεγάλης κλίμακας ΑΠΕ) και ταυτόχρονα, εργαζόμαστε πάνω στη νομοθεσία ώστε να κάνουμε την παραγωγή μικρών και μεγαλύτερων φωτοβολταϊκών, στο έδαφος της ΕΕ, ανταγωνιστική και όχι να εισάγουμε από το εξωτερικό ώστε να αντικαταστήσουμε την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο με άλλα υλικά που έρχονται από τρίτες χώρες».

Για την ευρωβουλευτή της ΝΔ-ΕΛΚ, «ο ρόλος των πολιτών είναι πολύ σημαντικός στην όλη προσπάθεια, γιατί η εμπλοκή τούς δίνει τη δυνατότητα να αντιληφθούν πώς παράγεται και πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση της ενέργειας. Επίσης, χρειάζεται να κατανοήσουν πως πρέπει να γίνει η ενεργειακή αναβάθμιση και εξοικονόμηση, που πάει «χέρι- χέρι με την παραγωγή ενέργειας από μικρές μονάδες και εγκαταστάσεις».

«Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν με πρώτο και βασικό το Ευρωπαϊκό Ταμείο περιφερειακής ανάπτυξης και βεβαίως, ένα μεγάλο μέρος για την αναβάθμιση των κτιρίων , ένα μεγάλο ποσό, η Ελλάδα έχει δεσμεύσει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» είπε η κ.Σπυράκη τονίζοντας ότι η χώρα μας έχει δεσμεύσει το μεγαλύτερο ποσοστό αναλογικά στην ΕΕ που είναι 6%.

Έργα ενεργειακής αναβάθμισης στο δήμο Παύλου Μελά

Στο πρόγραμμα CONGREGATE συμμετέχουν από ελληνικής πλευράς οι δήμοι Παύλου Μελά, Φαρσάλων και Αιγάλεω.

Όπως ανέφερε στην εκδήλωση ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ήδη ο δήμος υλοποιεί έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικών κτηρίων σε 7 σχολικά συγκροτήματα και στο δημοτικό κολυμβητήριο, προμηθεύεται ηλεκτρικά οχήματα και σχεδιάζει τη συμμετοχή του σε προγράμματα για την αναβάθμιση περισσότερων κτηρίων.

«Για εμάς», συμπλήρωσε, «η συμμετοχή στο έργο Congregate, αποτέλεσε πρόκληση για να εξετάσουμε τις δυνατότητες που προκύπτουν από την ανάπτυξη μίας ενεργειακής κοινότητας και την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, προκειμένου να την χρησιμοποιήσουμε στα δημοτικά μας κτήρια».

Στην προτεινόμενη από το έργο ενεργειακή κοινότητα, ο δήμος Παύλου Μελά καταγράφει τη συμμετοχή των σχολικών επιτροπών, της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «ΙΡΙΣ» και της μονής Λαζαριστών, ώστε να δημιουργηθεί μία συστάδα ωφελούμενων κτηρίων εντός των γεωγραφικών ορίων του δήμου. Η παραγόμενη ενέργεια θα χρησιμοποιηθεί από τα αθλητικά κέντρα του δήμου, 20 σχολικά συγκροτήματα, τις δομές της ΙΡΙΣ και το κτηριακό συγκρότημα της Μονής Λαζαριστών.

Σχετικές δημοσιεύσεις