H επιτύμβια στήλη του Επικράτη που επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο

Επαναπατρίστηκε η επιτύμβια στήλη του Επικράτη από το Ηνωμένο Βασίλειο και παρουσιάστηκε στο Επιγραφικό μουσείο, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Στο Επιγραφικό Μουσείο παρουσιάστηκε σήμερα από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη η επιτύμβια στήλη του Επικράτη, η οποία είχε εντοπιστεί σε κατάλογο δημοπρασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και επαναπατρίσθηκε, έπειτα από ενέργειες του ΥΠΠΟΑ και της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών.

«Στον ηλεκτρονικό κατάλογο δημοπρασίας του Οίκου Christie’s που είχε προγραμματιστεί για τις 8/12/21, έναν χρόνο πριν, περιλαμβανόταν μια μαρμάρινη ενεπίγραφη στήλη του 4ου αι. π.Χ.
Η επιτύμβια στήλη του Επικράτη – Πως εντοπίστηκε από τις αρμόδιες αρχές

Η στήλη, διαστάσεων 87,5 Χ 37 εκ., απολήγει σε τριγωνική αετωματική απόληψη. Το σώμα της εικονίζει λουτροφόρο με ανάγλυφη απεικόνιση μιας καθήμενης γυναικείας μορφής και μιας ανδρικής.

Μεταξύ της λουτροφόρου και της επίστεψης χαραγμένη επιγραφή «Επικράτης». Τιμή εκκίνησης στη δημοπρασία ήταν οι 60.000 με 80.000 λίρες. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου της δημοπρασίας αυτής από το αρμόδιο τμήμα της διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων αγοράς που πραγματοποιεί, εντοπίστηκε από αρχαιολόγους του τμήματος η στήλη που χαρακτηρίστηκε ως ύποπτη.
«Ακολούθησε έλεγχος του αντικειμένου με βάση το σύνολο των διαθέσιμων πληροφοριών από τα αρχεία που τηρεί και ενημερώνει καθημερινά η διεύθυνση. Το συμπέρασμα ήταν ότι η εν λόγω επιτύμβια στήλη ήταν – και αυτό μπορούσε να αποδειχθεί πέραν πάσας αμφιβολίας με ισχυρά τεκμήρια – προϊόν παράνομης διακίνησης από την ελληνική επικράτεια» τόνισε η προϊσταμένη της διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Σχετικές δημοσιεύσεις