Hubble – Ζουμ στο «μάτι» ενός υπέρλαμπρου γαλαξία

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος έδωσε στη δημοσιότητα την πιο εντυπωσιακή εικόνα που έχει καταγράψει τις τελευταίες εβδομάδες το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble που επέστρεψε δυναμικά μετά το τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε και παραλίγο να το θέσει οριστικά εκτός λειτουργίας.

Η κάμερα Wide Field Camera 3 του Hubble κατέγραψε εικόνες από τον σπειροειδή γαλαξία NGC 5728 που βρίσκεται σε απόσταση 130 εκατ. ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ζυγού. Πρόκειται για ένα γαλαξία που ανήκει στην κατηγορία των γαλαξιών Σίφερτ που επίσης αποκαλούνται ενεργοί γαλαξίες και σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελούν περίπου το 10% των γαλαξιών στο Σύμπαν.

Είναι ένα είδος ως επί το πλείστων σπειροειδών ή ραβδωτών σπειροειδών γαλαξιών που περιλαμβάνουν έναν εξαιρετικά λαμπρό μικρό πυρήνα, ο οποίος μπορεί μερικές φορές να ξεπερνά σε φωτεινότητα ολόκληρο τον περιβάλλοντα γαλαξία. Η Wide Field Camera 3 «κοιτάζει» τόσο στο ορατό όσο και στο υπέρυθρο φως καταγράφοντας έτσι πολύ εντυπωσιακές εικόνες των γαλαξιών. Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία όσα συμβαίνουν στον πυρήνα αυτών των γαλαξιών είναι τα φαινόμενα που παράγονται από την συσσώρευση μάζας γύρω από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. 

Σχετικές δημοσιεύσεις