Istorima – Στηρίζω το μέλλον καταγράφοντας το παρελθόν

Η πρόσκληση ερευνητών του Istorima για τους νομούς Σερρών και Θεσσαλονίκης άνοιξε και καλεί νέους και νέες ηλικίας 18-35 ετών, που αγαπούν τον τόπο τους και τους ανθρώπους του, να καταγράψουν τις ιστορίες του.

Το Istorima είναι μία αστική-μη κερδοσκοπική εταιρεία, με σκοπό τη δημιουργία Αρχείου Προφορικών Ιστοριών της Ελλάδας, μέσα από την προσφορά 6μηνης αμειβόμενης απασχόλησης σε εκατοντάδες νέους όλης της χώρας.  Για τα επόμενα 4 χρόνια το Istorima θα εκπαιδεύσει 1500 ερευνητές από κάθε νομό της χώρας για να καταγράψουν προφορικές ιστορίες από τον τόπο καταγωγής τους. Μέχρι τώρα 327 ερευνητές  από την Αττική, τη Βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη αλλά και νησιά του Αιγαίου έχουν συλλέξει πάνω από 7000 ιστορίες.

Οι ερευνητές του Istorima συλλέγουν διηγήσεις και ιστορίες, παλιές και σύγχρονες, από διάφορες ιστορικές περιόδους και από ένα εύρος θεμάτων. Παρακινούν τα μέλη της οικογένειάς τους, τους φίλους και τους κατοίκους της κοινότητάς τους, να μοιραστούν τη δική τους αφήγηση ώστε να μη χαθούν οι ιστορίες τους. Οι ιστορίες θα διαφυλάσσονται σε ένα Αρχείο προσβάσιμο στο κοινό ενώ επιλεγμένες θα ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα www.istorima.org σε podcast, video και γραπτή μορφή.

Ιδρύτριες του έργου είναι η ιστορικός και Provost του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU) Katherine Fleming και η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου. Το Istorima υλοποιείται με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και εντάσσεται στην πρωτοβουλία του ΙΣΝ για την Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων.

Όλες οι πληροφορίες, τα απαιτούμενα κριτήρια, καθώς και η δήλωση συμμετοχής βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.istorima.org.

Σχετικές δημοσιεύσεις