Γιατί εκατοντάδες πουλιά πέφτουν νεκρά από τον ουρανό..

Η αιτία του θανάτου παραμένει ασαφής, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πολύ πιθανό το σμήνος να δέχτηκε επίθεση από κάποιο αρπακτικό πουλί.

Βίντεο από μια κάμερα ασφαλείας δείχνει ένα σμήνος αποδημητικών πουλιών να κατεβαίνει προς τα σπίτια της περιοχής σαν ένα σύννεφο μαύρου καπνού. Τα περισσότερα πουλιά καταφέρνουν να πετάξουν μακριά, αλλά κάποια δεν τα προλαβαίνουν, με αποτέλεσμα τα νεκρά πτηνά να κείτονται διάσπαρτα στους δρόμους της πόλης.

Τα πουλιά αυτού του είδους τείνουν να αναπαράγονται πιο βόρεια, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, και μεταναστεύουν νότια στο Μεξικό για να ξεχειμωνιάσουν.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα El Heraldo de Chihuahua, η οποία πρώτη δημοσίευσε το μυστηριώδες φαινόμενο στις 7 Φεβρουαρίου, ένας κτηνίατρος εκτίμησε ότι αιτία για το μακάβριο συμβάν μπορεί να είναι τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης στην περιοχή. Μια άλλη θεωρία που ανέκυψε ήταν ότι τα πουλιά υπέστησαν ηλεκτροπληξία ενώ ακουμπούσαν σε ηλεκτροφόρα καλώδια. Υπήρξαν εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο θάνατός τους θα μπορούσε να έχει προκληθεί από την τεχνολογία 5G.

Αλλά ο Δρ. Ρίτσαρντ Μπράουτον,  ειδικός από το Κέντρο Οικολογίας και Υδρολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι αν και δεν βλέπει κάποιο αρπακτικό πτηνό στο επίμαχο βίντεο, είναι 99% σίγουρος ότι ένας τέτοιος θηρευτής – π.χ. ένας πετρίτης ή κάποιο άλλο γεράκι – βρίσκεται πίσω από αυτή την ιστορία, εξηγώντας ότι οι κότσυφες πετούσαν χαμηλά για να του ξεφύγουν αλλά κάποιοι βρίσκονταν τόσο χαμηλά που μοιραία έπεσαν πάνω σε κτίρια ή στο έδαφος.

Ο Δρ. Αλεξάντερ Λις, ανώτερος λέκτορας Βιολογίας στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, συμφώνησε. “Από την πλευρά μου, θα έλεγα ότι η πιο πιθανή αιτία είναι το σμήνος να προσπαθούσε να αποφύγει ένα αρπακτικό”, είπε. Όπως διευκρίνισε, σε ένα τέτοιο πυκνό σμήνος, τα πουλιά ακολουθούν τις κινήσεις του προπορευόμενου πτηνού αντί να κατανοούν πραγματικά το ευρύτερο περιβάλλον τους, επομένως δεν είναι απροσδόκητο τέτοια γεγονότα να συμβαίνουν περιστασιακά.

Σχετικές δημοσιεύσεις