Εμβόλιο Moderna – Ποιοι ΔΕΝ πρέπει να το κάνουν σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού δεν πρέπει να γίνεται σε εγκύους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο ΠΟΥ στην έκθεση που έχει συντάξει για το συγκεκριμένο εμβόλιο, διευκρινίζει πως «ενώ η εγκυμοσύνη θέτει τις γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19, η χρήση αυτού του εμβολίου σε έγκυες γυναίκες δεν συνιστάται προς το παρόν, εκτός εάν διατρέχουν κίνδυνο υψηλής έκθεσης (π.χ. εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας)».

Παράλληλα, στις δοκιμές που έχουν γίνει με το εμβόλιο της Moderna δεν περιλαμβάνονταν έγκυες, ενώ δεν αναμένεται να συμμετέχουν σε μελλοντικές έρευνες, μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δεδομένα ασφαλείας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Μάλιστα, διευκρινιστικές δηλώσεις έκανε την Τρίτη (26/1), η Kate O’Brien, διευθύντρια ανοσοποίησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σε ενημέρωση που έγινε, σημείωσε πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα κατά την εγκυμοσύνη, απλώς αναγνωρίζουμε ότι τα δεδομένα δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή».

Εμβολιασμοί μέχρι 6 εβδομάδες διαφορά στις δόσεις

Οι εμβολιασμοί με το το εμβόλιο της Moderna μπορούν να γίνουν με διαφορά μέχρι 6 εβδομάδες, ανάμεσα στις δύο δόσεις, ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημείωσε πως η δεύτερη δόση με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Moderna, μπορεί να χορηγείται, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, έως και 6 εβδομάδες μετά την πρώτη.

Η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων (SAGE) του ΠΟΥ, η οποία συνεδρίασε στις 21 Ιανουαρίου, ανέφερε επίσης, όπως είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιανουαρίου, πως οι διεθνείς ταξιδιώτες δεν πρέπει να εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα, εκτός από όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Παρόλα αυτά, ο ΠΟΥ δεν έχει προχωρήσει στην επείγουσα έγκριση του εμβολίου της Moderna. Όμως η αξιολόγησή του αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου.

Στο μεταξύ, οι ειδικοί του ΠΟΥ συνέστησαν σήμερα τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna σε δύο δόσεις με διαφορά 28 ημερών, όμως ανέφεραν πως η δεύτερη ένεση μπορεί «να αναβληθεί και για 42 ημέρες», αν υπάρχουν εξαιρετικές περιστάσεις που συνδέονται με την ισχυρή παρουσία της νόσου σε μια χώρα σε συνδυασμό με έλλειψη εμβολίων.

Αντιθέτως δεν συνιστούν να μειωθεί η δόση στο μισό.

Σχετικές δημοσιεύσεις