Η γλυκιά αντιφλεγμονώδης ρίζα με την αντικαρκινική δράση

Η γλυκόριζα είναι κάτι περισσότερο από μία γλυκαντική ουσία που οι άνθρωποι είτε αγαπούν είτε μισούν, αφού παίζει ρόλο στην πρόληψη ή τη θεραπεία ορισμένων τύπων καρκίνου, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιλινόι στο Σικάγο.

Η γλυκόριζα, προέρχεται από το φυτό Glycyrrhiza glabra και καλλιεργείται σε χώρες όπως είναι η  Ελλάδα, η Τουρκία και περιοχές της Δυτικής Ασίας. Παλαιόθεν γίνεται χρήση της ως φυσική γλυκαντική ουσία σε γλυκά, φαγητά και ποτά ενώ πολλοί ευρεία ήταν η χρήση της και στην φαρμακευτική αφού παρουσιάζει μια σειρά ευεργετικών ιδιοτήτων, οι οποίες καθιστούν τη γλυκόριζα ένα πολύτιμο βότανο.

Ειδικότερα η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Gnanasekar Munirathinam, αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα Βιοιατρικών επιστημών στο College of Medicine Rockford, μελέτα τις ουσίες που προέρχονται από το φυτό Glycyrrhiza glabra, για να διαπιστώσουν αν θα μπορούσαν να το χρησιμοποιήσουν για την πρόληψη ή τη διακοπή ανάπτυξης του καρκίνου του προστάτη. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Pharmacological Research. 

Σε μία ερευνητική ανασκόπηση των μοριακών δεδομένων μίας ουσίας που προέρχεται από τη γλυκόριζα και ονομάζεται γλυκυρριζίνη για την πρόληψη ή τη θεραπεία του καρκίνου, οι ερευνητές παρατήρησαν πως η περαιτέρω έρευνα θα οδηγούσε σε συγκεκριμένους παράγοντες για κλινική χρήση.

«Όταν εξετάζουμε τις έρευνες  και τα δικά μας δεδομένα, φαίνεται πως η γλυκυρριζίνη και το παράγωγό της γλυκυρρητινικό οξύ έχουν μεγάλες δυνατότητες ως αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικοί παράγοντες» τόνισε ο καθηγητής Munirathinam.

Η διαπίστωση ωστόσο αυτή σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λόγο να βγει κανείς στην αγορά και να προμηθευτεί όλες τις εν δυνάμει ποσότητες γλυκόριζας, αφού όχι μόνο μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση, να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα αλλά μπορεί και να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου και του θανάτου (όταν χρησιμοποιείται υπερβολικά). Οι ειδικοί λοιπόν προτείνουν μία πιο περιστασιακή χρήση της.

«Έχουν διεξαχθεί πολύ λίγες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους» τόνισε ο καθηγητής «για αυτό και ελπίζω ότι η έρευνα μας στα κύτταρα του καρκίνου του προστάτη να προάξει την επιστήμη σε σημείο που να μπορούν να εφαρμοστούν θεραπείες που θα βοηθήσουν στην πρόληψη ή ακόμα και στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη και άλλων τύπων καρκίνου».

Σχετικές δημοσιεύσεις